Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόλογο της ΔΕΗ: Τα «καλά νέα» μπορούν να επικρατήσουν

Ομόλογο της ΔΕΗ: Τα «καλά νέα» μπορούν να επικρατήσουν

Το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ προσελκύει επενδυτές και κεφάλαια που υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η χώρα ακολουθεί τους Φινλανδούς στις επιδόσεις για την ανάπτυξη του 5G.

Και όμως σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν και υπάρχουν και «καλά νέα». Όχι, από εκείνα που… συνωστίζονται στις σελίδες των social media αλλά σε εκείνα που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα «καλά νέα» μας υπενθυμίζουν ότι η χώρα μπορεί να παράγει ολοένα και περισσότερες  πραγματικές ειδήσεις από την οικονομία και την αγορά αρκεί να αφήσουμε πίσω μας το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα, τις αντιλήψεις της έντασης και τις συμπεριφορές της βίας και να αποδεχθούμε το βαθμό επαναφοράς της κανονικότητας που μας επιτρέπει η φονική πανδημία της covid-19.

Αλλά, ας πάμε στα γεγονότα. Είναι δεδομένη η επιτυχία μιας θετικής -πράσινων χαρακτηριστικών- πρωτοβουλίας της διοίκησης της ΔΕΗ.

To πράσινο ομόλογο της που συνδέεται με την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας φαίνεται πως «ξεπουλάει», προσελκύοντας νέα κεφάλαια πολλές φορές πάνω από τον στόχο της συγκέντρωσης 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο facebook βρήκα και αναδημοσιεύω μια σχετική ανάρτηση του φίλου Α.Ι.  Η ανάρτηση έχει ως εξής: “H #ΔΕΗ προχωράει στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας #sustainability-linked bonds. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η διοίκηση του Ομίλου επιδίδεται σε συνεχείς παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε μια έκδοση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει αφού θα είναι το πρώτο ομόλογο που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα «ΑΑΑ»!

Το ομόλογο αυτό διέπεται από φιλόδοξους στόχους αειφορίας #sustainability μέσα από τους οποίους δεσμεύεται η εταιρεία να #μειώσει κατά #40% τις #εκπομπέςCO2 μέχρι το 2022, να περιορίσει δηλαδη τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατομμύρια τόνους του 2019, στα 13,9 εκατ. τόνους το 2022! Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί κυρίως με την απόσυρση λιγνιτικής ισχύος 3,4 GW έως το 2023, δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας των λιγνιτικών της μονάδων και τον επαναπροσανατολισμό των ετήσιων επενδύσεών της στις ΑΠΕ. Στόχος τα 1,5 GW από φωτοβολταικά, αιολικά και άλλες πράσινες τεχνολογίες έως το τέλος του 2023, όπως προβλέπει το νέο της business plan με την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ!”.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ από τα …τάρταρα κατάφερε με σωστές επιλογές και γρήγορα αντανακλαστικά να ξαναβγεί στο φως και να κάνει αξιοπρόσεκτη την παρουσία και δράση της στο προσκήνιο της επιχειρηματικής ζωής. Η επιτυχία του πράσινου ομολόγου το πιστοποιεί και διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική ως προς τις προσδοκίες επόμενη ημέρα.

Το δεύτερο «καλό νέο» έχει να κάνει με τη ψηφιακή Ελλάδα και το 5G. Ο φίλος Ν.Χρ. σε μια ανάρτηση του στο facebook μας ενημερώνει για το πως αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ελληνικές επιδόσεις!

“Αυτά είναι σημαντικά νέα! Η Ελλάδα, με βάση το σχετικό Ευρωπαϊκό τριμηνιαίο παρατηρητήριο, είναι δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάθεση φάσματος 5G! Τέτοια βήματα θέλουμε για να πάει η Ελλάδα μπροστά!”.

Αν διαβάσει κανείς τη λίστα με βάση τον γενικό DESI η Ελλάδα έχει πλασαριστεί σε πολύ καλή θέση – δεύτερη μετά τους …αλάνθαστους Φινλανδούς- στην εκκίνηση για την ανάπτυξη του δικτύου και των εφαρμογών για το 5G. Η θέση μας έχει να κάνει με τον τρόπο που η Ελλάδα – υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- προχώρησε τον διαγωνισμό για το φάσμα των συχνοτήτων και ολοκλήρωσε τις αδειοδοτήσεις των παρόχων. Ο δείκτης DESI και οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις καλό θα ήταν να μην μας ξεχάσουν αλλά να επιβεβαιώνουν σταθερά τις ψηφιακές μας επιδόσεις ως προς το 5G.

Τόσο το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ όσο και οι επιδόσεις για την ανάπτυξη του 5G δείχνουν ότι η χώρα έχει δυνατότητες να βρεθεί στο πάνω ράφι αρκεί όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, δίνοντας μια ευκαιρία στη προοπτική της ευημερίας για την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Καιρός είναι να επιηρατήσει ξανά η Πολιτική (με Π κεφαλαίο) συνοδευόμενη από ρεαλιστικές και αποτελεσματικές δημόσιες Πολιτικές (με Π κεφαλαίο).

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024