Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χειροποίητα ή έτοιμα κεριά για το σπίτι;

Χειροποίητα ή έτοιμα κεριά για το σπίτι;

Η κηροπλαστική είναι ψυχαγωγική και χαλαρωτική δραστηριότητα, αλλά και στο εμπόριο κυκλοφορούν υπέροχα κεριά για να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο και την διάθεσή σας

Τα κεριά ομορφαίνουν και ανανεώνουν τον χώρο μας, μυρίζουν υπέροχα, δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα. Δεδομένου του ελεύθερου χρόνου που μας αφήνει η συνθήκη της καραντίνας, έχουμε αρχίσει να φτιάχουμε πολλά με τα χέρια μας, βάζοντας το στίγμα μας και προσεγγίζοντας τις πιο δημιουργικές πτυχές του εαυτού μας.

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε τα δικά μας κεριά, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μια σχετικά χρονοβόρος πλην απλαυστικότατη διαδικασία:

Τα περισσότερα από τα «εργαλεία» και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε τα διαθέτετε ήδη στην κουζίνα σας και τα υλικά-πρώτες ύλες θα τα βρείτε εύκολα σε όσα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών διαθέτουν και τμήμα κατασκευής κεριών ή στα εξειδικευμένα καταστήματα και e-shops αποκλειστικά με είδη κηροπλαστικής. Τα περισσότερα από αυτά έχουν e-shop και πραγματοποιούν αποστολές εντός λίγων ημερών στην πόρτα σας.

Τα τελείως απαραίτητα, για να κατασκευάσετε οποιουδήποτε τύπου, μεγέθους και σχήματος χειροποίητο κερί είναι:

1.  Κήρος Παραφίνης-Στεατίνη
2. Φυτίλι
3. Καλούπι

Επιπρόσθετα και προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και:

4. Χρώμα 5. Άρωμα  6. Πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, ενσωματωμένα στο εσωτερικό του κεριού ή προσαρμοσμένα εξωτερικά.

Σχετικά με τα αρώματα για τα κεριά σας:

Όπως ακριβώς και με τις βαφές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γενικής χρήσης αιθέρια έλαια, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα κλπ. όμως στα καταστήματα με είδη κατασκευών ή κηροπλαστικής, θα βρείτε τα ειδικά αρώματα για κεριά. Διατίθενται σε υγρή μορφή (μπουκαλάκια) και σε πολύ μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε.

Εξοπλισμός – (εργαλεία)

Εκτός λοιπόν από μείγμα παραφίνης – στεατίνης, φυτίλι και καλούπι, για να κατασκευάσετε χειροποίητα κεριά θα χρειαστείτε και:

1. Μια διπλή κατσαρόλα ή μια κατσαρόλα και ένα μεταλλικό μπωλ – κανάτα που θα τοποθετείτε  πάνω από μια κατσαρόλα με νερό (μπεν μαρί) για το λιώσιμο της παραφίνης.

Η παραφίνη θα πρέπει πάντα να λιώνει – υγροποιείται με αυτόν τον «αργό» τρόπο, δεν την τοποθετούμε ποτέ απευθείας στην φωτιά γιατί έτσι πολύ γρήγορα ξεπερνά τους 180-190 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία ανάφλεξης της, η θερμοκρασία δηλαδή που η υγρή παραφίνη παίρνει φωτιά. Το κάθε είδος παραφίνης και ανάλογα με τον τύπο του κεριού ή το καλούπι που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φτάσει σε διαφορετική θερμοκρασία, στις περισσότερες παραφίνες οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους  80-120 βαθμούς, ενώ δουλεύοντας με έτοιμα γυάλινα καλούπια για κεριά (όχι δοχεία) καλό είναι να μην αφήνετε την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 6ο βαθμούς.

Χρησιμοποιείστε απλές και φθηνές κατσαρόλες ή μεγάλα μπρίκια, τα πρακτικότερα σκεύη για την συγκεκριμένη χρήση είναι εκείνα με ένα μακρύ χερουλάκι ενώ, για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με την κηροπλαστική, στα καταστήματα με τέτοια είδη θα βρείτε ειδικά σκεύη, κανάτες και ολοκληρωμένα σετ για το ζέσταμα της παραφίνης.

2. Δοχείο – κανάτα μεταφοράς

Για να μεταφέρετε το μείγμα παραφίνης από την κατσαρόλα στα καλούπια και να τα γεμίσετε σωστά θα χρειαστείτε μια μεταλλική κανάτα με στόμιο, εκτός βεβαίως αν 2η  κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε για το λιώσιμο της παραφίνης σε μπεν μαρί είναι κατσαρολάκι – κανάτα με χερουλάκι και στόμιο, οπότε μπορείτε να το κάνετε και απευθείας.

3. Θερμόμετρο

Ακριβώς επειδή και για λόγους ασφαλείας και επειδή το κάθε είδος παραφίνης έχει διαφορετική θερμοκρασία τήξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε και να γνωρίζετε την θερμοκρασία που βρίσκεται η λιωμένη παραφίνη, το θερμόμετρο είναι από τα βασικότερα του απαιτούμενου εξοπλισμού για παρασκευή χειροποίητων κεριών.
Στα καταστήματα με είδη κηροπλαστικής θα βρείτε ειδικά θερμόμετρα για αυτήν την χρήση, αλλά ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής.

4. Ζυγαριά κουζίνας
Για να ζυγίζετε την ποσότητα παραφίνης που απαιτείται για την κάθε κατασκευή, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε παραφίνη σε πλάκες και όχι σε σκόνη ή κόκκους.

5. Στηρίγματα φυτιλιού
Για να σταθεροποιήσετε όρθιο το φυτίλι στο κέντρο του δοχείου που θα ρίξετε την υγρή παραφίνη.
Ιδανικά για αυτήν την χρήση είναι τα καλαμάκια για σουβλάκια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα μολύβι, ένα μανταλάκι, ένα διπλωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτου κλπ

6. Υλικά στεγανοποίησης του καλουπιού
Όταν χρησιμοποιείται αυτοσχέδια καλούπια όπως πχ χάρτινες συσκευασίες τροφίμων και αφού περάσετε στο κέντρο τους το φυτίλι με μια χοντρή βελόνα θα χρειαστεί να κλείσετε και την έστω πολύ μικρή τρύπα στην βάση του καλουπιού, ώστε να μην τρέξει από εκεί η υγρή παραφίνη. Ανάλογα με το μέγεθος του ανοίγματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  σελoτέιπ,  κολλητική ταινία ενώ πολύ πρακτική και αποτελεσματική γι΄αυτήν την χρήση είναι και η πλαστελίνη.

Επιπρόσθετα, προαιρετικά και βοηθητικά, θα χρειαστείτε:

– 1 παλιό μεγάλο ταψί
Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να τοποθετείτε τα καλούπια και γενικά να δουλεύετε εντός των …ορίων του, ώστε να μην σας απασχολεί αν χυθεί ή στάξει κερί ή γενικά αν λερωθεί το σημείο που εργάζεστε, διαφορετικά θα πρέπει να στρώσετε ολόκληρη την επιφάνεια που θα δουλέψετε με λαδόκολλα ή εφημερίδες.
– γάντια
Ειδικά όσο είστε αρχάριοι ένα ζευγάρι γάντια κουζίνας θα σας δώσει την απαραίτητη σιγουριά ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν κινδυνεύετε να καείτε, ώστε ελεύθερα να την απολαύσετε ως αυτό που ακριβώς είναι, μια ιδιαίτερα ευχάριστη και δημιουργική κατασκευή.

Είδη κεριών

Τρία είναι τα είδη χειροποίητων κεριών, ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να στερεοποιηθεί η λιωμένη παραφίνη:

1. Κεριά φτιαγμένα με την διαδικασία εμβάπτισης-βούτηγμα του φυτιλιού μέσα στην ζεστή παραφίνη.
Τέτοιου τύπου κεριά είναι πχ οι λαμπάδες ή τα λεπτά και  ψηλά κεριά, που κατασκευάζονται βουτώντας το κερωμένο φυτίλι μέσα στην παραφίνη, τόσες φορές έως να αποκτήσει το κερί το πάχος που επιθυμούμε.

2. Κεριά χυτά σε καλούπι

Ο πιο διαδεδομένος τύπος χειροποίητων κεριών κατά τον οποίο η ζεστή παραφίνη τοποθετείται σε ένα σκεύος απ΄όπου και ξεκαλουπώνεται εφ΄όσον στερεοποιηθεί πλήρως.

3. Κεριά μέσα σε οποιοδήποτε δοχείο – αντικείμενο

Φυτίλι και ζεστή παραφίνη τοποθετούνται μέσα σε ένα οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο σκεύος/αντικείμενο όπως πχ ποτήρια, βαζάκια, γλαστράκια αλλά και κοχύλια, σκληρά περιβλήματα φρούτων κλπ όπου και παραμένουν και αφού στερεοποιηθεί το κερί.

Mε κάποιον από αυτούς τους τρεις τρόπους ή για ιδιαίτερα καλλιτεχνικά κεριά και συνδυάζοντας την τεχνική εμβάπτισης και χυτών κεριών στην ίδια κατασκευή, μπορείτε να κατασκευάσετε κάθε μα κάθε τύπου κερί, από ένα κανονικό κερί σε καλούπι οποιουδήποτε μεγέθους, έως ρεσώ, κεράκια γενεθλίων, επιπλέοντα κεριά, λαμπάδες  κλπ.

Η βασική διαδικασία κατασκευής ενός απλού κεριού σε δοχείο

Χρησιμοποιήστε παλιότερα καμένα κεριά για ένα καινούργιο

Τοποθετείτε τα κομμάτια από παλιά μεταχειρισμένα-καμμένα κεριά στο μπεν μαρί.
Με το που θα λιώσουν – ρευστοποιηθούν, απλώς «ψαρεύετε» με ένα κουτάλι και απομακρύνετε όλα τα «σκουπίδια» όπως φυτίλια, μαύρα καμμένα υπολείμματα, διακοσμητικά κλπ. έτσι ώστε να προκύψει ένα καθαρό  μείγμα και με το οποίο μπορείτε να δουλέψετε όπως ακριβώς κι αν είχατε χρησιμοποιήσει καινούργια καθαρή  παραφίνη.

Αυτός ο τρόπος, της κατασκευής κεριών με πρώτη ύλη υπολείμματα από παλιά κεριά, είναι ο πιο ενδεδειγμένος και για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με το αντικείμενο της κηροπλαστικής, αφού με ελάχιστο κόστος θα μπορέσετε να πειραματείστε και να εξοικειωθείτε αρχικά με την όλη διαδικασία και μην ξεχνάτε ότι όλα τα …λάθη διορθώνονται, αφού όποιο κερί και για όποιον λόγο κι αν αποτύχει, απλώς το …ξαναλιώνετε και ξαναδοκιμάζετε, εξάλλου τα χειροποίητα κεριά είναι από τις κατ΄εξοχήν κατασκευές που είναι βέβαιον πως το πρώτο αποτέλεσμα που θα πετύχετε ως εντελώς αρχάριοι δεν θα είναι τέλειο, αλλά αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά της όλης διαδικασίας.

Το να βλέπετε σταδιακά τόσο την πρακτική σας ικανότητα όσο και την φαντασία σας σε ό,τι αφορά σχήμα, χρώματα και τεχνικές να βελτιώνονται βήμα – βήμα.

Κεριά με υπέροχα αρώματα

Αν, σε κάθε περίπτωση, θέλετε να ανανεώσετε την συλλογή σας από κεριά χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε διαδικασίες παρασκευής, μπορείτε να δείτε τις προτάσεις και τα tips μας εδώ.

Πρόσφατα, ανακαλύψαμε και αυτά τα πολύ όμορφα, παιχνιδιάρικα κεριά που θα φέρουν ανοιξιάτικο αέρα στον χώρο σας.

Απολαύστε το σπίτι και την καθημερινότητά σας και βάλτε τα κεριά στο παιχνίδι!

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024