Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο από τις 17 ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν εμβόλια από παρτίδα της AstraZeneca που αποσύρθηκε προληπτικά στην Αυστρία μετά τον θάνατο μιας νοσοκόμας.

Την Κυριακή η Αυστρία ανέστειλε τους εμβολιασμούς με την παρτίδα ABV5300 μετά τον θάνατο μιας 49χρονης που παρουσίασε σοβαρή διαταραχή της πήξης του αίματος. Μια δεύτερη γυναίκα υπέστη πνευμονική εμβολή αλλά αναρρώνει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περιστατικά συνδέονται άμεσα με το εμβόλιο, ανακοίνωσαν οι αυστριακές υγειονομικές αρχές.

Η παρτίδα ABV5300 περιείχε «περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις» που διανεμήθηκαν σε Αυστρία, Λιθουανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε το λετονικό πρακτορείο Leta.

Η υπόθεση εξετάστηκε την Δευτέρα από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις.

Ωστόσο, εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τoον ΕΦΟ και σύμφωνα με πληροφορίες θα διαψεύδεται μια τέτοια περίπτωση να έχει έρθει δηλαδή και στην Ελλάδα μια τέτοια «ύποπτη» παρτίδα. Οι αρχές εμφανίζονται ήδη καθησυχαστικές.

v

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr