Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα έχει θετική επίδραση στην δημοκρατία της ΕΕ, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η κρίση του κοροναϊού, τους έχει ωθήσει να αναλογιστούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την έναρξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 20 Νοεμβρίου 2020 στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, η οποία ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη δημοκρατία εντός της ΕΕ: το 76% συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία εντός της ΕΕ (το 25% «συμφωνεί απόλυτα» και το 51% «μάλλον συμφωνεί»), καθώς την άποψη αυτή υποστηρίζει σαφής πλειονότητα σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα (51%), ενώ το 47% δηλώνει ότι θα πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι νέοι, καθώς και οι εθνικές κυβερνήσεις (42%) και οι πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, διανοούμενοι και επιστήμονες (40%).

Λίγο πάνω από το ήμισυ των Ευρωπαίων (51%) θα ήθελαν να συμμετάσχουν οι ίδιοι, ενώ οι Ιρλανδοί ήταν οι πιο ενθουσιώδεις (81%), ακολουθούμενοι από τους Βέλγους (64%), τους Λουξεμβούργιους (63%) και τους Σλοβένους (63%).

Η φωνή των πολιτών στην ΕΕ

Μολονότι η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές θεωρείται σαφώς (από το 55% των ερωτηθέντων) ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ ακούνε τη φωνή των πολιτών, υποστηρίζεται σθεναρά ότι οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης. Από το 92% που πιστεύει ότι η φωνή των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη, το 55% «συμφωνεί απόλυτα» και το 37% «μάλλον συμφωνεί». Μόνο το 6% διαφωνεί με τη δήλωση.

Το μέλλον της Ευρώπης

Έξι στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι η κρίση του κοροναϊού τούς έκανε να προβληματιστούν σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 19% «συμφωνεί απόλυτα» και το 41% «μάλλον συμφωνεί»), ενώ το 39 % διαφωνεί ως προς αυτό (το 23% «μάλλον διαφωνεί» και το 16% «διαφωνεί εντελώς»).

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν τις εξελίξεις που επιθυμούν να δουν όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης: η ύπαρξη συγκρίσιμου βιοτικού επιπέδου (35%) και ισχυρότερης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών (30%) είναι οι δύο πιο συχνά αναφερθείσες εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι δίνουν επίσης προτεραιότητα στην ανάπτυξη κοινής πολιτικής για την υγεία (25%) και συγκρίσιμων εκπαιδευτικών προτύπων (22%). Ακολουθούν η ενεργειακή αυτονομία (19%), η οικονομική ολοκλήρωση (17%), η ισχυρότερη βιομηχανική ικανότητα (16%), ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός (10%) και η υιοθέτηση του ευρώ από όλες τις χώρες της ΕΕ (7%).

Πλεονεκτήματα και προκλήσεις

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο σεβασμός της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου (32%), καθώς και η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική της δύναμη (30%), αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματά της. Ο σεβασμός της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου κατατάσσεται ως το σημαντικότερο (ή κοινό σημαντικότερο) πλεονέκτημα σε 14 χώρες, και η άποψη αυτή κυριαρχεί ιδίως στη Σουηδία, όπου το 58% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί βασικό πλεονέκτημα. Η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική δύναμη της ΕΕ κατατάσσεται ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα (μόνο του ή συνδυαστικά με άλλα πλεονεκτήματα) σε εννέα χώρες – με επικεφαλής τη Φινλανδία (45%) και την Εσθονία (44%) – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (28%).

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται σαφώς η κύρια παγκόσμια πρόκληση που επηρεάζει το μέλλον της ΕΕ, καθώς το 45% των Ευρωπαίων επέλεξε την εν λόγω πρόκληση ως την κυριότερη. Το δεύτερο και το τρίτο συχνότερα αναφερθέν ζήτημα, με παρόμοια ποσοστά, είναι η τρομοκρατία (38%) και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την υγεία (37%). Η αναγκαστική μετανάστευση και ο εκτοπισμός είναι η τέταρτη συχνότερα αναφερθείσα πρόκληση, την οποία ανέφερε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27%). Ακολουθούν το οπργανωμένο έγκλημα (19%), η παγκόσμια κατάρρευση των διακρατικών σχέσων (18%), η περαιτέρω αύξηση του λαϊκισμού (17%), ο ψηφιακός πόλεμος και οι νέες μορφές συγκρούσεων (13%), οι δραστικές αλλαγές στους πληθυσμούς (12%), οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (11%) και η μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού συγκριτικά με αυτόν στον υπόλοιπο κόσμο (10%).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr