Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Συναγερμός για νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Αττική

Κοροναϊός : Συναγερμός για νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Αττική

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας -κυρίως της Αττικής- την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα είναι ανησυχητική με τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας να δέχονται ασφυκτική πίεση

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας -κυρίως της Αττικής- την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα είναι ανησυχητική με τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας να δέχονται ασφυκτική πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί στο Λεκανοπέδιο δύο νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η ανησυχία των αρχών έγκειται στο γεγονός ότι το στέλεχος αυτό φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στο εμβόλιο του κοροναϊού.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 4 Μαρτίου, συνολικά είχαν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2.

Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) ήταν όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονταν από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και πέντε από την Περιφέρεια Αττικής.

Κυριαρχία των μεταλλάξεων

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό, έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανικής μετάλλαξης. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά» τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια» διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη.

Ανιχνεύθηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική, ανιχνεύτηκαν στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές που εντοπίζονται κλινικά.

Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα καινοτόμου μεθόδου για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων του κοροναϊού από τα λύματα που ανέπτυξαν το τελευταίο τρίμηνο η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, με τη συνδρομή της ΕΥΑΘ.

«Είναι σημαντικό ότι ανιχνεύσαμε τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη, το Β1.1.7 -στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου και το Β.1.351 -Νοτιοαφρικάνικο στέλεχος, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές που εντοπίζονται μέχρι τώρα στην κοινότητα με βάση την κλασική επιτήρηση που διενεργείται. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η μεθοδολογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερου συνολικού κόστους, μιας που χρειάζεται η αλληλούχηση λίγων δειγμάτων και όχι εκατοντάδων, εάν όχι χιλιάδων, όπως στη περίπτωση της αλληλούχησης γονιδιωμάτων θετικών ατόμων για την επιτήρηση των μεταλλάξεων» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ), Αντώνης Αργυρίου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024