Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αργύρης Γιαννίκης : Το ξεκίνημα, τα εφόδια και η πορεία του 41χρονου τεχνικού του ΠΑΣ

Αργύρης Γιαννίκης : Το ξεκίνημα, τα εφόδια και η πορεία του 41χρονου τεχνικού του ΠΑΣ

Ο Αργύρης Γιαννίκης αποτελεί το κορυφαίο πρότζεκτ έλληνα προπονητή εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι περγαμηνές του αφήνουν υποσχέσεις για ακόμη σπουδαιότερα πράγματα απ’ όσα έχει ήδη πετύχει

Τον Ιούνιο του 2019 ο ΠΑΣ Γιάννινα, που οργανωνόταν για την επιστροφή του στη Super League, εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της ομάδας σε έναν νεαρό αλλά διόλου άπειρο για την ηλικία του προπονητή.

Ο Αργύρης Γιαννίκης στα 39 του χρόνια θα ανελάμβανε πρώτη φορά στην καριέρα του μια ελληνική ομάδα, με τη δύσκολη αποστολή να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια.

Πολλοί θα σκέφτηκαν ότι είναι ρίσκο, άλλοι θα απόρησαν με την επιλογή.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται τέτοιους είδους αποστολές να τις αναλαμβάνουν έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι προπονητές, που έχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να αντεπεξέλθουν.

Ο Γιαννίκης μπορεί να μην είχε πείρα και πρότερο βίο στα μέρη μας προπονητικά, αλλά είχε ήδη 16 χρόνια καριέρας πίσω του.

Με «όπλο» του τα καλύτερα εφόδια

Πλέον βαδίζει προς το 18ο χρόνο της προπονητικής του σταδιοδρομίας, η οποία ξεκίνησε και άνθισε στη Γερμανία. Εκεί όπου γεννήθηκε (Νυρεμβέργη) και γαλουχήθηκε παίρνοντας τα καλύτερα εφόδια για μια λαμπρή καριέρα. Ο Γιαννίκης είναι κάτοχος του διπλώματος (Fußballehrer) της Σχολής της Κολωνίας, η οποία θεωρείται ίσως η δυσκολότερη σχολή προπονητικής στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό τού παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη σχολή γίνονται 120 αιτήσεις και τελικά σπουδάζουν μόνο 24 άτομα. Η διάρκεια της σχολής είναι 11 μήνες και κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ μαζί με τη διαμονή. Εκεί ο έλληνας τεχνικός φοίτησε τη σεζόν 2015-16 και βρέθηκε στην ίδια φουρνιά με τους Νάγκλεσμαν (Λιψία), Τεντέσκο (πρώην Σάλκε) και Νούρι (πρώην Χέρτα).

Τα πρώτα του βήματα και η πορεία μέχρι τους… Ζωσιμάδες 

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε τη σεζόν 2007-8 από την Κ19 της Καρλσρούης ως βοηθός προπονητή, στη συνέχεια έγινε προπονητής της Κ18 τη σεζόν 2008-09, προπονητής στην Κ23 τη σεζόν 2009-10 και προπονητής της Κ19 τις σεζόν 2010-11 και 2011-12.

Ακολούθως, ανέλαβε βοηθός του προπονητή Μάρκους Καουζίνσκι και επικεφαλής προπονήσεων και ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας της Καρλσρούης και οι δυο τους το 2016 μετακινήθηκαν στην Ίνγκολσταντ εξαργυρώνοντας την πολύ καλή τους πορεία.

Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε πλέον προπονητής της Έσεν, την οποία μεταμόρφωσε και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από το γερμανικό Τύπο για την εξαιρετική δουλειά που έκανε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το καλοκαίρι του 2018 ανέλαβε την Άλεν, που ήταν η τελευταία του ομάδα πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣ.

Η φιλοσοφία του και η ανάδειξη ταλέντων

Ο Γιαννίκης ως απόφοιτος της σχολής της Κολωνίας αλλά και επηρεασμένος από τις αρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου είναι λάτρης της πειθαρχίας εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και του pressing. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τις ιδέες του ανάλογα με το υλικό που διαθέτει σε κάθε ομάδα, χωρίς να αλλοιώνεται ο τρόπος παιχνιδιού για τον οποίον εκπαιδεύει τους ποδοσφαιριστές του.

Από τα χέρια του πέρασαν μεταξύ άλλων οι Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Γκρίφο (μεταγραφή 10 εκατ. ευρώ στην Γκλάντμπαχ) και Μαξ (διεθνής της Άουγκσμπουργκ), ενώ η φιλοσοφία του στη δουλειά είναι να έχει πάντα σε προτεραιότητα την ατομική εξέλιξη των ποδοσφαιριστών και τη βελτίωσή τους, αλλά και την ανάδειξη των ποδοσφαιρικών τους ικανοτήτων.

Έτοιμος για την επόμενη πίστα

Η εξαιρετική πορεία που πραγματοποιεί φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννινα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με αποκορύφωμα τις τρεις νίκες μέσα σε δύο εβδομάδες επί του Παναθηναϊκού, προκάλεσε αίσθηση. Όχι μόνο για το αποτέλεσμα όσο για τον τρόπο που αυτό έρχεται. Μέσα από σωστό και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από ομάδες τέτοιου βεληνεκούς.

Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι Ηπειρώτες θα ήθελαν να τον κρατήσουν για χρόνια στις τάξεις τους, όμως οι φιλοδοξίες και οι ικανότητες του Αργύρη Γιαννίκη δείχνουν ότι το επόμενο, μεγάλο βήμα δε θα αργήσει να έρθει. Οι «σειρήνες» έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν και το μέλλον φαίνεται πως του ανήκει.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024