
Άρωμα Πόντου από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη
Ένας από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της ποντιακής λύρας, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης εντυπωσίασε το κοινό στην εκπομπή «Στο σπίτι με το MEGA».
Ο εξαιρετικό οργανοπαίχτης ερμήνευσε μεταξύ άλλων τα τραγούδια: «Σεράντα Μήλα», «Αλάρωτος Σεβντάλης», «Για έλα για θα έρχουμαι» και «Ντως καμπάνα».
Ο Τσαχουρίδης παίζει λύρα από την ηλικία των 9 ετών και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Ματθαίος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.
Κορυφαία στιγμή στη συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του ιδίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα», που δημιούργησε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα (sold out εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη, Μόσχα, Λονδίνο), με την ποντιακή λύρα να αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
- Έρχονται άλλες 200 κάμερες στους δρόμους της Αττικής – Ποιοι οδηγοί θα μπουν στο στόχαστρο
- LIVE: Άρης – ΟΦΗ
- LIVE: Βόλος – Λεβαδειακός
- Το Ιράν έστειλε την απάντησή του στην Ουάσιγκτον ενώ η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή
- Άρης – ΟΦΗ: Οι 11άδες για το μεταξύ τους παιχνίδι
- Μπιενάλε Βενετίας 2026: Mπιορκ, γυναίκα σε ούρα και η Ελλάδα δραπέτης – «Κατάσταση πολιορκίας»
