Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεμένει από ΜΕΘ η Αττική: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ που θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

Ξεμένει από ΜΕΘ η Αττική: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ που θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

Με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Πιο ασφυκτική από ποτέ είναι πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid έχουν αυξηθεί δραματικά, την ώρα που η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας το προσεχές διάστημα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κοροναϊολυ, αριθμό-ρεκόρ για το 2021, αλλά και 422 διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ, αριθμό επίσης ρεκόρ.

Η κατάσταση ειδικά στην Αττική ωστόσο κρίνεται κρίσιμη και είναι χαρακτηριστικό πως οι εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν σήμερα τις εισηγήσεις τους για νέα πιο αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι από τους βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν τους ειδικούς στην λήψη ίσως πιο σκληρών μέτρων.

Άλλωστε είναι αντιφατικό να βλέπουμε εικόνες συνωστισμού τα Σαββατοκύριακα, αλλά να υπάρχουμε μετρημένες κλίνες ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Για τον λόγο αυτό τα νοσοκομεία της Αττικής επιστρατεύουν τις τελευταίες εφεδρείες, καθώς η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τα covid περιστατικά, άγγιξε το 92%.

Το μεσημέρι το πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΑΒ έδινε μόλις 19 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας για περιστατικά κοροναϊού, στην Αττική. Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Ασκληπιείο, δεν είχαν ούτε μία κενή κλίνη στις 3 το μεσημέρι.

Στη σωτηρία χθες μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί καλύφθηκε και αυτή.

Μόλις ένα κενό κρεβάτι για τα covid περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και στο Γεννηματάς.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται 4 εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κοροναϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.

Γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο.

«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι».

Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.

«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας ειδικευόμενος μετά από τη μεγάλη εφημερία. Μετά από την κούραση όλης της ημέρας γυρίζει και μου λέει: Θα αντέξουμε κύριε διευθυντά; Και μετά μόνος του είπε: Όχι, θα αντέξουμε. Υπάρχει μια αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε βοήθεια όμως όπου μπορεί η πολιτεία».

Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει συνέχεια κλίνες σε Covid

Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση. Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς. «Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει κλίνες συνέχεια σε Covid-19».

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «Σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».

Παρουσιάζει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ο Κικίλιας

Με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Χθες στην διάρκεια της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό για την πανδημία, εξετάστηκαν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

Αρχικά στη μάχη έχουν μπει ήδη και ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Μέχρι στιγμής περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική έχουν παραχωρηθεί στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Σκέψεις για μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά για covid περιστατικά

Στο τραπέζι πάντως των υγειονομικών αρχών βρίσκεται ακόμη ένα εφεδρικό σχέδιο το οποίο εξετάζεται διαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου να μετατραπούν τρία νοσοκομεία της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid. Τα νοσοκομεία αυτά δηλαδή θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με κοροναϊό.

Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται η μετατροπή του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε τα περιστατικά που κανονικά θα διακομίζονταν στα άλλα νοσοκομεία να πηγαίνουν σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για ένα δυναμικό, real time σχέδιο που επικαιροποιείται συνεχώς.

Μόνο περιστατικά εντατικής θεραπείας από άλλους νομούς

Τέλος για την καταπολέμηση της πίεσης που ασκείται, στον σχεδιασμό εντάσσεται και η διακοπή διακομιδών από άλλους νομούς. Φυσικά σε αυτό εξαίρεση θα αποτελούν τα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Δεδομένης επίσης του υψηλού αριθμού περιστατικών που διακομίζονται από όμορους νομούς, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται και το άνοιγμα επιπλέον κλινών σε Χαλκίδα και Κόρινθο, ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024