Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας στην Ελλάδα - Tι γίνεται αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση εμβολίου

Κοροναϊός : Πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας στην Ελλάδα – Tι γίνεται αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση εμβολίου

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε παράταση του lockdown, καθώς το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19, η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού κρίνεται αρκετά ικανοποιητική από την κυβέρνηση

Τη δική της εκτίμηση για το πότε θα αποκτηθεί ένα είδος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας εκ νέου την αξία του εμβολιασμού, ακόμη και όσων έχουν νοσήσει.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε παράταση του lockdown, καθώς το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19 -κυρίως στην Αττική- η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού κρίνεται αρκετά ικανοποιητική από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σήμερα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, καθώς ξεπέρασαν τις 34.000.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων, θα έχουμε ένα ξεχωριστό τείχος ανοσίας στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους και περί το καλοκαίρι.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, πλην των ομάδων που έχουν την ευαλωτότητα λόγω ηλικίας, αναμένεται ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας γύρω στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους, γύρω στο καλοκαίρι, εφόσον όλα διεξαχθούν ομαλά» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Προσοχή και από τους εμβολιασμένους

Επίσης, αναφέρθηκε σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και στην ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμένος μπορεί, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, να μολυνθεί με κοροναϊό και να συντελέσει στη μετάδοση του ιού. «Ο ιός παραμονεύει» προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα για πόσο, τόνισε ότι αυτή είναι μία απάντηση που αναμένουν όλοι.

«Το πόσο διαρκεί η ανοσία θα είναι μία πολύ σημαντική γνώση όταν θα την έχουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσουν με κοροναϊό, μετά την πρώτη ή ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που δεν μειώνει την αξία του εμβολίου είναι οι περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έγινε πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή αντίδραση από τον εμβολιαζόμενο, τόνισε.

Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμα και αυτών που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού, ενώ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση χορήγησης της δεύτερης δόσης.

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Αλλαγές στο πλάνο των εμβολίων

Παράλληλα, προανήγγειλε επικαιροποίηση των συστάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν «μπλοκάρει» το εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κ. Θεοδωρίδου, μετά από σχετική μελέτη που έγινε προέκυψαν επαρκή δεδομένα που επιτρέπουν τη χορήγησή του και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παράθυρο για χορήγησή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024