Με οριακή πλειοψηφία οκτώ έναντι έξι κοινοτικών συμβούλων δεν πέρασε τελικά από το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης η πρόταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, για τη μετονομασία της πλατείας Ελευθερίας σε Ανθιμου Α’, του σημερινού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που υπηρέτησε στο παρελθόν και ως δεσπότης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόταση του δημάρχου προκάλεσε από την πρώτη στιγμή θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πλειοψηφία να μιλά για εσφαλμένη απόφαση.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν κυρίως οι ακραίες ρατσιστικές και ομοφοβικές παρεμβάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Ανθιμος και δευτερευόντως η καινοφανής, είναι η αλήθεια, απόφαση να αποσυνδεθεί η πλατεία συμβολικά και ιστορικά από την απελευθέρωση της πόλης, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21, ενώ πέρσι γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

«Εκτεθειμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε δε, και φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο, πως την συγκεκριμένη πρόταση να συνδεθεί μια κεντρική πλατεία της Αλεξανδρούπολης με το όνομα της πιο αμφιλεγόμενης εκκλησιαστικής προσωπικότητας κατέθεσε ο υποτίθεται προοδευτικός δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, τον οποίο μάλιστα στηρίζει και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο.

Δεν είναι μάλιστα λένε οι γνωρίζοντες η πρώτη φορά που η παράταξη του Γιάννη Ζαμπούκη κάνοντας πρωταθλητισμό στην ψηφοθηρία χαϊδεύει το συντηρητικό πολιτικό ακροατήριο.

Μάλιστα κάποιοι κατηγορούν ευθέως την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό, αλλά και τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, για επικίνδυνη πολιτική αφωνία, ασθένεια, που αποδίδουν στην προσπάθεια τους να ψαρέψουν ακόμη και ακροδεξιές ψήφους.

«Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης»

Την πρόταση μάλιστα εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ναϊτίδης.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Ναϊτίδη, «υπήρξε διαπιστωμένη ανάγκη μετονομασίας της πλατείας σε «Μητροπολίτου Ανθίμου Α» σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του μεγάλου και σπουδαίου έργου προσφοράς στην Αλεξανδρούπολη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του καθόλη τη διάρκεια της 30ετούς θητείας του στη Μητρόπολή μας», ενώ και σαν βασικό επιχείρημα επικαλέσθηκε την αγαστή συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής αλλά και την οικοδόμηση 35 νέων ναών και δύο ιερών Μονών….»

Ωστόσο, μετά και και τον σάλο στα social media, έστω και οριακά η πρόταση απορρίφθηκε. Μερικά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στο Συμβούλιο από όσους καταψήφισαν την πρόταση αυτή ήταν ο κατά περιόδους και για διάφορα κοινωνικά ζητήματα «ρατσιστικός και ομοφοβικός λόγος του Ανθιμου», οι «δογματικές και αντιεπιστημονικές ιδέες του», το ότι «η Ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο όνομα για πλατεία (ιδίως σε συνθήκες lockdown), το ότι «υπάρχει ήδη το Ανθίμειο Ίδρυμα» αλλά και το γεγονός ότι η ονοματοδοσία ανθρώπου εν ζωή είναι αντιδεοντολογική».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο