Οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, κρατούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σε διαρκή συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, η Αττική θα περάσει τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα σε lockdown, ενώ αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας έχουν μπει στο «κόκκινο», μεταθέτοντας για αργότερα το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που παραμένει «γρίφος» για ειδικούς και κυβέρνηση.

Οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, κρατούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σε διαρκή συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σάββατο το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι μετά από εφημερία, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ.

Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στη μάχη ακόμη 70 ΜΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, διαμήνυσε πως «στόχος είναι θα θωρακίσουμε αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας με αύξηση κλινών ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο ακολουθεί κατά επτά έως δέκα ημέρες την έξαρση κρουσμάτων».

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εκτίμησε πως το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί εκ νέου τόσο η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κοροναϊού, εξ’ ου και ανέβαλαν την επαναλειτουργία από την προσεχή εβδομάδα είτε των σχολείων είτε του λιανεμπορίου.

Η νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, παραδέχτηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός».

Μετά την Καθαρά Δευτέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Με τα δεδομένα αυτά, η επαναλειτουργία την 1η Μαρτίου του λιανεμπορίου που υπήρχε σαν σενάριο τις προηγούμενες ημέρες, και μάλιστα είχε ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη, απορρίφθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει το στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

Όπως τόνισε, η αύξηση των κρουσμάτων -ειδικά στην Αττική- απομακρύνει σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου, εξέλιξη που -όπως προκύπτει πλέον- είναι συνυφασμένη αποκλειστικά και μόνο με την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Αν αυτή κριθεί πως είναι επίπεδα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς να υπάρχουν συνθήκες ασφυξίας, το άνοιγμα μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων μετατίθεται είτε για τις 8 Μαρτίου είτε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, με το τελευταίο σενάριο να είναι αυτή τη στιγμή επικρατέστερο.

Όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα, για το λόγο αυτό θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Εξάλλου, αυτή την ημερομηνία «φωτογράφισαν» το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι, αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς -οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών- το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι  θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα, τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά» τόνισε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τους ειδικούς να «βλέπουν» αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην πρωτεύουσα μετά τις 10 Μαρτίου.

Τι θα γίνει με σχολεία

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι περνά το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το λιανεμπόριο, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στις μικρότερες ηλικίες προβληματίζει του ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με τη Γ’ Λυκείου να μπαίνει σε προτεραιότητα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ακολουθήσουν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

«Θα πρέπει να μπει στη στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία» τόνισε ο κ. Γώγος, «με πολλά rapid test , με εμβολιασμό των φοιτητών μας που θα μπουν στις κλινικές». «Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» επισήμανε και σημείωσε:

«Νομίζω ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά μια τέτοια διαδικασία επιστροφής στα θρανία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr