Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τα επίπεδα νατρίου δείχνουν ποιοι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν

Κοροναϊός : Τα επίπεδα νατρίου δείχνουν ποιοι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν

Επίπεδα του στοιχείου εκτός φυσιολογικών ορίων μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλεψη σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή θα χάσουν τη ζωή τους

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 και μη φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» και της οποίας επικεφαλής ήταν ο επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του University College του Λονδίνου (UCL) δρ Πλούταρχος Τζούλης.

Χαμηλό νάτριο, διπλάσιος κίνδυνος διασωλήνωσης

«Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ασθενείς που φθάνουν στο νοσοκομείο με COVID-19 και χαμηλά επίπεδα νατρίου αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης ή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής με άλλα μέσα σε σύγκριση με όσους εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19 αλλά με φυσιολογικό νάτριο» ανέφερε ο δρ Τζούλης.

Υψηλό νάτριο, τριπλάσιος κίνδυνος θανάτου

Επιπλέον ο έλληνας καθηγητής και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους. «Η μέτρηση του νατρίου μπορεί να πληροφορήσει τους γιατρούς σχετικά με το ποιοι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους ή και θανάτου» υπογράμμισε ο δρ Τζούλης και προσέθεσε ότι «τα επίπεδα νατρίου μπορούν να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με το αν ένας ασθενής χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ζωτικής σημασίας μεταλλικό στοιχείο

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η μέτρηση των επιπέδων νατρίου διεξάγεται στο πλαίσιο των εξετάσεων αίματος ρουτίνας στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία καθώς και ότι πρόκειται για μια εξέταση με χαμηλό κόστος. Το νάτριο είναι ένα ζωτικής σημασίας μεταλλικό στοιχείο το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του όγκου των υγρών του σώματος καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε 488 ενηλίκους με COVID-19 που εισήχθησαν σε δύο νοσοκομεία στο Λονδίνο, το Νοσοκομείο του UCL καθώς και το νοσοκομείο Whittington, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ εβδομάδων πέρυσι. Οι 277 άνδρες και 211 γυναίκες συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 68 έτη και νοσηλεύθηκαν επί οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο.

Ποσοστό της τάξεως του 32% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα νατρίου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο χρειάστηκαν υποστήριξη της αναπνοής ή και διασωλήνωση σε σύγκριση με 17,5% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου, αναφέρεται στη μελέτη.

Επίσης μεταξύ ασθενών με υψηλά επίπεδα νατρίου σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, σχεδόν το 56% τελικώς πέθανε έναντι ποσοστού 21% των ασθενών στους οποίους τα επίπεδα νατρίου παρέμειναν φυσιολογικά. Πάντως σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου δεν φάνηκε να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, διευκρίνισε ο καθηγητής Τζούλης.

Υποθεραπευόμενες η υπερνατριαιμία και η υπoνατριαιμία

Σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα νατρίου γίνεται συνήθως ενδοφλέβια χορήγηση υγρών ενώ οι ασθενείς με χαμηλό νάτριο μπορεί να χρειαστούν επίσης ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ή αντιθέτως περιορισμό λήψης υγρών ή και φάρμακα. Ωστόσο τόσο η υπερνατριαιμία όσο και η υπερνατριαιμία συχνά υποεκτιμώνται και υποθεραπεύονται, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Η απώλεια υγρών εξαιτίας της διάρροιας, του εμέτου, του ιδρώτα και της μη επαρκούς ενυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα νατρίου. Ετσι ο δρ Τζούλης τόνισε την ανάγκη αποφυγής της αφυδάτωσης των ασθενών με COVID-19 κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024