Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Icehotel: Το πρώτο ξενοδοχείο εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από πάγο

Icehotel: Το πρώτο ξενοδοχείο εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από πάγο

Ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και φιλοξενίας που...ζεσταίνει την καρδιά των επισκεπτών από όλο τον κόσμο

Το αυθεντικό ICEHOTEL στο Jukksjärvi της Σουηδίας είναι το πρώτο ξενοδοχείο σε όλο τον κόσμο που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από πάγο και είναι διάσημο όχι μόνο για το πρωτότυπο σχέδιό του και την ατμόσφαιρα που θυμίζει να είναι βγαλμένη από παραμύθι, αλλά και για τα εκθαμβωτικά έργα τέχνης του, που σου κόβουν την ανάσα.

Χτισμένο 200 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, στο μικρό χωριό Jukksjärvi, το καινοτόμο αυτό ξενοδοχείο χτίστηκε για πρώτη φορά το 1991. Κατατάσσεται ανάμεσα στα «7 θαύματα της Σουηδίας» και αποτελεί κορυφαίο πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο. Καλύπτοντας έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων, θεωρείται το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φτιαγμένο από πάγο, παγκοσμίως.

Το φαινόμενο του βορείου ημισφαιρίου ΑURORA BOREALIS, γνωστό και ως Βόρειο Σέλας, είναι ορατό από την τοποθεσία του ξενοδοχείου τους χειμερινούς μήνες.

Ποτάκι, κανείς;

Το 1989, Ιάπωνες καλλιτέχνες επισκέφθηκαν την περιοχή και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια έκθεση τέχνης με έργα φτιαγμένα από πάγο. Την άνοιξη του 1990, ο Γάλλος καλλιτέχνης Jannot Derid παρουσίασε, επίσης, τη συλλογή εκθεμάτων του, σε ένα κυλινδρικό ιγκλού, στην ίδια περιοχή. Ένα βράδυ δεν υπήρχαν πλέον άλλα δωμάτια διαθέσιμα στην πόλη, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επισκέπτες να ζητήσουν την άδεια να περάσουν τη νύχτα στον εκθεσιακό χώρο. Κοιμήθηκαν στο ιγκλού με υπνόσακους πάνω σε δέρμα ταράνδου και ήταν επίσημα οι πρώτοι επισκέπτες του «ξενοδοχείου».

Κάθε χειμώνα, το διάσημο ξενοδοχείο χτίζεται από την αρχή, με τη συνεισφορά καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά χιόνι και κομμάτια πάγου από το Torne, ποτάμι της περιοχής. Κάθε χρόνο οι καλλιτέχνες καταθέτουν τις ιδέες τους και μια ένορκη επιτροπή επιλέγει περίπου 50 καλλιτέχνες.
Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου, είναι ο χώρος υποδοχής του με την κύρια σάλα, η φτιαγμένη από πάγο εκκλησία του και το εκλεπτυσμένο ICEBAR. Το ξενοδοχείο προσφέρει μια ποικιλία δωματίων, από τα οποία μπορείς να επιλέξεις, συμπεριλαμβανομένων των αυθεντικών δωματίων, που είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πάγο, και των μοναδικών σουίτων του.

Τα κρεβάτια, φτιαγμένα από πάγο, είναι επενδυμένα με δέρμα ταράνδου, ενώ δίνεται ειδικός εξοπλισμός σε όσους διανυκτερεύουν στο ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες κοιμούνται σε ειδικά κατασκευασμένους υπνόσακους, που έχουν ελεγχθεί σε πολικές συνθήκες. Δεν υπάρχει θέρμανση και η θερμοκρασία στα δωμάτια κυμαίνεται, συνήθως, γύρω στους -5°C. Παρόλο που οποιαδήποτε υδραυλική κατασκευή επίσης απουσιάζει, στο ξενοδοχείο λειτουργεί σάουνα με εξωτερικό θερμαινόμενο τζακούζι.

Η καινούργια πιο μόνιμη κατασκευή του, «THE ICEHOTEL 365», σου προσφέρει μια μοναδική χειμωνιάτικη εμπειρία στο εσωτερικό του, όλο τον χρόνο, χάρη στη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας. Στεγάζει, επίσης, μια μεγάλη ποικιλία δωματίων φτιαγμένων από πάγο, σουίτες, εκκλησία και μπαρ.
Τα ICEBAR στα κτήρια και του αυθεντικού ξενοδοχείου και του ICEHOTEL 365 είναι, όπως και τα ίδια τα ξενοδοχεία,  φτιαγμένα αποκλειστικά από χιόνι και πάγο κάθε χρόνο. Σε συνεργασία με τη γνωστή σουηδική βότκα ABSOLUT, η διακόσμηση και στα δύο μπαρ, από τις καρέκλες μέχρι και τα ποτήρια, είναι φτιαγμένη από καθαρό πάγο του ποταμού Torne.

Το 31ο ICEHOTEL άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2020 και διαθέτει μοναδικά έργα τέχνης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τυπογραφική τέχνη, ένα ξεχασμένο σταντ για hot dog, ένας παγωμένος χειμωνιάτικος κήπος και ένα κουτί παιχνιδιών, όλα φτιαγμένα από χιόνι και πάγο.

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες του 2020, σχεδιαστές και γλύπτες από όλη τη Σουηδία ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν μέσα σε 6 βδομάδες ασταμάτητων εργασιών να δημιουργήσουν ολοκαίνουργια θεματικά δωμάτια και στο αυθεντικό, αλλά και στο μόνιμο ξενοδοχείο. Kάτω από την άγρυπνη επιτήρηση και καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή των δύο ξενοδοχείων Luca Roncorni, χτίστηκε το εφήμερο οικοδόμημα, το οποίο χρειάστηκε 563 τόνους πάγου.

«Η πανδημία μάς ανάγκασε να σκεφτούμε διαφορετικά, το αποτέλεσμα, όμως, είναι ένας πραγματικός φόρος τιμής στη Σουηδία. Η 31η εκδοχή του ξενοδοχείου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας. Οι 24 καλλιτέχνες, που έχουν ως βάση τους τη Σουηδία, δημιούργησαν σχέδια που θα γοητεύσουν τους επισκέπτες μας, προσφέροντας μια τόσο απαραίτητη διέξοδο, από την πραγματικότητα που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο», είπε σε συνέντευξή του στο Discover the World o Luca Roncoroni.

Το αυθεντικό ξενοδοχείο είναι ανοιχτό από τα μέσα του Δεκέμβρη μέχρι και τέλος Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στις ολοκαίνουργιες, φτιαγμένες με το χέρι σουίτες, ή στα στάνταρ δωμάτια, μέχρι την ώρα που θα αρχίσει να λιώνει ο πάγος και θα επιστρέψει στο ποτάμι. Κάθε μία από τις εποχικές σουίτες είναι μοναδικά διακοσμημένη με καινούργια, πιο πρωτοποριακά και ιδιόρρυθμα σχέδια κάθε χρόνο, από καλλιτέχνες που έρχονται από όλο τον κόσμο. Κανένα σχέδιο δεν είναι το ίδιο με το άλλο. Η κάθε μια από τις σουίτες είναι μοναδική και κανένας επισκέπτης από τα προηγούμενα χρόνια δεν την έχει ξαναδεί ή μείνει σ’ αυτή. Τα υπόλοιπα 20 στάνταρ δωμάτια είναι πιο απλά στον σχεδιασμό τους, όμως η διακόσμησή τους, όπως και τα κρεβάτια, είναι, επίσης, φτιαγμένα από πάγο.

Ανάμεσα στα δωμάτια που διατίθενται, υπάρχουν και κάποια που θυμίζουν πιο παραδοσιακά δωμάτια ξενοδοχείων, γνωστά και ως «ζεστά δωμάτια».

Το ICEHOTEL 365 εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και είναι το πρώτο ξενοδοχείο που  παρέχει αυτή τη μοναδική εμπειρία όλο τον χρόνο. Διατηρείται σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η οροφή του καλύπτεται από άγρια λουλούδια, ενώ τον χειμώνα ενσωματώνεται στο εξωτερικό παγωμένο τοπίο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από τα μέσα του Μαΐου μέχρι και το τέλος του Ιουλίου, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις πανέμορφα τοπία, αλλά και να λάβεις μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, ορειβασία και ψάρεμα κάτω από τον «ήλιο του μεσονυχτίου».

*Με πληροφορίες από το Followgeorge.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024