Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και το Monocle εξαίρει την ελληνική ταινία

Και το Monocle εξαίρει την ελληνική ταινία «Μήλα» με τον Άρη Σερβετάλη

Μπορεί να έχασε για λίγο την υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, αλλά για την ταινία του Χρήστου Νίκου τα έχει ήδη πει όλα ο διεθνής Τύπος

Από τις πρώτες ημέρες του 2021 τα «Μήλα» είναι διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Τύπου σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, με εγκωμιαστικά σχόλια για την ταινία και τους συντελεστές.

Η Υπόθεση

Μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, να ακολουθεί ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα – μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας.

Οι θερμές κριτικές

Η εφημερίδα Los Angeles Times στην ηλεκτρονική της έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου, γράφει: «Η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία».

Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα από συνέντευξη του Χρήστου Νίκου, σε ένα από αυτά ο Έλληνας σκηνοθέτης λέει:

«Οι θεατές της ταινίας τη βρίσκουν επίκαιρη. Αισθάνονται τα στοιχεία της αβεβαιότητας για το μέλλον, της μοναξιάς και της απώλειας».

Το περιοδικό The Hollywood Reporter κατέταξε τα Μήλα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020.  «Τα Μήλα είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μάς κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς Ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη».

Το Screen Daily, το ημερήσιο ηλεκτρονικό δελτίου του βρετανικού περιοδικού Screen International, στις 8 Ιανουαρίου, τοποθετεί τα Μήλα στην 6η θέση μιας λίστας με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στην ίδια έκδοση συστήνει στους αναγνώστες του τον Χρήστο Νίκου, σε κοινή συνέντευξη με άλλους δύο πρωτοεμφανιζόμενους Ευρωπαίους δημιουργούς, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη φέτος διαθέτει ισχυρές προτάσεις για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας-δυστυχώς, βέβαια, τα «Μήλα» δεν κατάφεραν να συμπεριληφθούν, άρα ούτε και να διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο.

Πριν λίγες ημέρες, το Monocle έγραψε για την ταινία:

«Η ταινία του νέου σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου, ένα δράμα με στοιχεία παραλόγου σχετικά με τις συνέπειες μιας πανδημίας, δεν φαίνεται όσο σουρεαλιστική είχε την πρόθεση να δείξει. Καθώς οι Έλληνες πολίτες βιώνουν αμνησία, ένας άντρας προσπαθεί να προσαρμοστεί στον καινούργιο αυτόν τρόπο να υπάρξει. Ο Νίκου αποφεύγει τα κλισέ του δυστοπικού fiction και δεν κάνει σκηνοθετική υπερπροσπάθεια. Το αποτέλεσμα είναι τρυφερά μαυλιστικό.»

Οι συντελεστές της ταινίας Μήλα (Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία / 2020), η οποία υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου:

Παραγωγός: Ηρακλής Μαυροειδής / Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου / Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης / Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης / Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα / Μουσική: The Boy
Ερμηνείες: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024