Έρευνα για το σεξ και το πορνό καταγράφει στοιχεία για τις προτιμήσεις και τη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Η εποχή του «soft porn» είναι εδώ. Και ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία κατακλύζονται από ημίγυμνες φωτογραφίες και βίντεο. Όχι, όμως, από επαγγελματίες μοντέλα, όπως γινόταν παλαιότερα, αλλά από άτομα της διπλανής πόρτας. Πολλά ευπαρουσίαστα – συνήθως – αγόρια και κορίτσια αγοράζουν μια κάμερα, φτιάχνουν ένα προφίλ σε κάποιο μέσο που στηρίζεται στη φωτογραφία και στο βίντεο (Instagram, TikTok) και ξεκινούν.

Έρευνα της «ierax analytix», με την υποστήριξη του περιοδικού «Ανήθικο», καταγράφει τις απόψεις των νέων για το σεξ και το πορνό.

Το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο – της καραντίνας – με τη μεγαλύτερη μείωση να βρίσκεται στις ηλικίες 27-29 ετών!

Το 77% θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) περιέχουν ερωτικό περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.), όμως, περίπου οι μισοί ερεθίζονται όταν το βλέπουν. Οι υπόλοιποι, το έχουν βαρεθεί ή το βρίσκουν αδιάφορο πλέον, λόγω υπερβολικής έκθεσης. Να σημειωθεί ότι οι ηλικίες 30-34 βρίσκουν το soft porn των social media ερεθιστικό εντονότερα από τους νεότερους.

Σχετικά με το αν βλέπουν πορνό, το 74% δήλωσε πως βλέπει, με τις γυναίκες να απαντούν θετικά σε ποσοστό 63%.

Ωστόσο, μόλις το 2% δηλώνει πως πληρώνει για το πορνό που βλέπει. Σε μια εποχή των «deepfakes», των παράνομων (no consent videos) και γενικά της δυσκολίας για έλεγχο του κλάδου, ένα συντριπτικό 98% δεν πληρώνει για το περιεχόμενο που «αγοράζει».

Για όσους αναρωτιούνται, αφού συνέχεια βλέπουμε sites πορνό, πώς επιβιώνουν, η εταιρεία υποστηρίζει πως μάλλον στηρίζονται σε διαφορετικές πηγές εσόδων, ενώ αρκετοί ντρέπονται ακόμη και ανώνυμα να παραδεχθούν ότι πληρώνουν για το πορνό. Πάντως, καμία γυναίκα δεν απάντησε ότι πληρώνει για πορνό.

Χωρίς λογαριασμό

Όπως ήταν αναμενόμενο, το 78% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν κάποιο λογαριασμό για πορνό, καθώς φοβούνται τον κοινωνικό περίγυρο και θεωρούν ανήθικο το γεγονός να πληρώνεις για πορνό. Το υπόλοιπο 22% φοβάται ότι πιθανόν να κλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας ευκολότερα από ένα site και άρα να του κλέψουν χρήματα.

Η έρευνα, πάντως, επιβεβαιώνει ότι το πορνό αγγίζει τα όρια της φαντασίωσης και των εμπειριών που, συνήθως, δεν ζούμε στην πραγματική ζωή. Έτσι, το 46% όσων βλέπουν πορνό επιλέγουν να δουν εμπειρίες που θέλουν να ζήσουν, αλλά δεν μπορούν στην πραγματικότητα, το 36% βλέπει στο πορνό εμπειρίες και σκηνές που κάνει και ο/η ίδιος/α, ενώ το 18% βλέπει θεάματα που ντρέπεται να συζητήσει με οποιονδήποτε.

Το τελευταίο είναι εντονότερο στις ηλικίες 18-22 ετών και, άρα, ίσως έχει να κάνει με μια σεξουαλική εξερεύνηση που κάνουν οι νέοι, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους ερεθίζει σεξουαλικά. Αντίστοιχα, οι γυναίκες προτιμούν να βλέπουν στο πορνό εμπειρίες παρόμοιες με αυτές που ζουν και στην πραγματικότητα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το κομμάτι για το site «OnlyFans», όπου το 52% δήλωσε πως δεν το γνωρίζει καν, το 34% είπε πως είναι ένας τρόπος για να βγάζει ένα άτομο χρήματα, το 7% το χαρακτηρίζει ως μια «άθλια ιδέα», που προσβάλει όσους το χρησιμοποιούν και το 6% το βλέπει ως ένα μέρος με αληθινό και σέξι περιεχόμενο.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά από την «ierax analytix» για λογαριασμό του περιοδικού «Ανήθικο», την περίοδο 20-28 Ιανουαρίου 2020, και συμμετείχαν 606 Θεσσαλονικείς, ηλικίας 18-34 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 88% απάντησε ότι έχει σεξουαλικές επαφές μόνο με άτομα του αντίθετου φύλου, το 4% με άτομα του ιδίου φύλου και το 8% με άτομα ανεξαρτήτως φύλου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr