Πόσες κλίνες θα διατεθούν από τις ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία αναφοράς.

Σε εφαρμογή το σχέδιο του για την εξερεύνηση επιπλέον ΜΕΘ- Covid έχει βάλει το υπουργείο Υγείας.

Στο επίκεντρο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται ξανά οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Και οι ιδιωτικές κλινικές στην μάχη

Στόχος είναι μάλιστα να απελευθερωθούν κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 108 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να είναι προετοιμασμένο για μία απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει», ωστόσο αρκετές ιδιωτικές κλινικές της Αττικής έχουν δηλώσει την προθυμία τους να παραχωρήσουν κλίνες ΜΕΘ.

Έτσι δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Νέες ΜΕΘ, μέσα στις ΜΕΘ

Εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αναμένεται, να αναπτυχθούν εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, 160 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία  περιστατικών κοροναϊού και 30 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους βαριά ασθενείς με Covid.

Μάλιστα με έγγραφό του τις προηγούμενες ημέρες, ο Διοικητής της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο» να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κοροναϊού, με δέσμευση κλινών από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Το παραπάνω σχέδιο «τρέχει» από το υπουργείο Υγείας, ενώ τα νοσοκομεία αναφοράς δέχονται συνεχώς νέα περιστατικά Covid.

Ειδικότερα η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται σταθερά την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 80% και 85%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα δεδομένα ως το πρωί της Πέμπτης.

Μειώνονται δραματικά οι άδειες κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος σε ανακοίνωση του τονίζει η ναυαρχίδα των νοσοκομείων της Αττικής, το «Σωτηρία» δεν έχει πλέον άλλες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, 82 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με περιστατικά κοροναϊού στο «Σωτηρία», ενώ μόλις δύο κλίνες είναι κενές, ενώ νοσηλεύονται άλλοι 302 ασθενείς.

Το «Αττικό» άνοιξε 10 νέες κλίνες ΜΕΘ και από 10 διασωληνωμένους ασθενείς που είχε την περασμένη εβδομάδα, τώρα έφτασε τους 22.

Στο νομό Αττικής «ουσιαστικά κενές κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν 10 ο «Ευαγγελισμός» και 11 το Αττικό» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Μπορεί να αδειάζουν μία-δύο κλίνες σε ένα νοσοκομείο, αλλά την άλλη στιγμή γεμίζουν» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος και επαναλαμβάνει το αίτημα των υγειονομικών να λειτουργήσουν άμεσα νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού και να επιταχθούν οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr