Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά : Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το Τσεσμέ

Ελληνοτουρκικά : Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το Τσεσμέ

Στη συνέχεια θα υπάρξει ρηματική διακοίνωση για την παράτυπη navtex.

Σε προφορικό διάβημα προχώρησε για τη νέα τουρκική Navtex, για το Τσεσμέ, προχώρησε η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στη συνέχεια θα υπάρξει και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Η Τουρκία στις 15 Φεβρουαρίου, εξέδωσε navtex, και ανακοίνωσε ότι από σήμερα Πέμπτη,  μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Εντοπίστηκε με κατεύθυνση προς το Αιγαίο το Τσεσμέ

Η νέα τουρκική πρόκληση, σημειώθηκε την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, πρότεινε νέες ημερομηνίες για το ραντεβού του 62ου γύρου στην Αθήνα κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. H Άγκυρα, ωστόσο αντί να απαντήσει για να κλειστεί το ραντεβού, εξέδωσε την νέα παράτυπη Navtex.

Το «Τσεσμέ» εντοπίστηκε από τις ελληνικές Αρχές με κατευθυνση προς το Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά, διατηρεί χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι έχει  προτείνει ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές και ότι αναμένει επί σειρά ημερών την επίσημη απάντηση της Αγκυρας.

Οι κινήσεις της Αγκυρας, βρίσκονται και υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού «Πενταγώνου».

Τι κρύβει η πρόκληση

Το «Τσεσμέ» – εάν τελικά υλοποιηθεί η Navtex – έρχεται να «υπενθυμίσει» σχεδόν εκ του ασφαλούς τις τουρκικές θέσεις, ενισχύοντας στην πραγματικότητα τη θέση της Αθήνας για την ανάγκη της ύπαρξης απειλής κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ και να δικαιώσει την όποια καχυποψία.

Επί του παρόντος πάντως στην Αθήνα δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από τις διερευνητικές, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στον διάλογο και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, ενώ δεν υπάρχει διάθεση να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας και να εγκλωβιστεί σε έναν νέο φαύλο κύκλο έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχουν επαναλάβει ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες με «μηδενική αφέλεια» και περιμένει από την Τουρκία να αποδείξει τη συνέπεια και διάρκεια στην αποφυγή των προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην Αγκυρα το κλίμα μετά και τον θάνατο των 13 τούρκων στρατιωτικών στο Βόρειο Ιράκ είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς χρεώνεται μια μεγάλη εθνική αποτυχία, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση της οικονομίας βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο…

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024