Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άστεγοι : Πώς πέρασαν τη χθεσινή νύχτα οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας

Άστεγοι : Πώς πέρασαν τη χθεσινή νύχτα οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας

Οι άστεγοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στο έλεος του χιονιά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας τους όταν επικρατούν τόσο δυσχερείς συνθήκες.

Πρόκειται για την κατηγορία των συμπολιτών μας οι οποίοι υποφέρουν και κινδυνεύουν περισσότερο από όλους  όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι άστεγοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στο έλεος του χιονιά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας τους όταν επικρατούν τόσο δυσχερείς συνθήκες.

Χθες, στο πλευρό των πλέον ευάλωτων, βρέθηκαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μαζί με τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη και τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Με ειδικό βανάκι των «Γιατρών του Κόσμου», γύρισαν τους δρόμους της Αθήνας εντοπίζοντας αστέγους που δεν αναζήτησαν ή δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλυμα στις δομές προστασίας. Κατά τη διάρκεια της  δράσης οι «Γιατροί του Κόσμου» βεβαιώθηκαν για την υγεία των αστέγων και η κ. Μιχαηλίδου με τον κ. Σταμάτη μοίρασαν φαγητό, ζεστό τσάι και έδωσαν sleeping bag σε όσους δεν είχαν, για να προστατευτούν από το κρύο.

«Αυτή είναι η στιγμή να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν τους ξεχνάμε. Υπενθυμίζω ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να βρει άμεσα κατάλυμα για όλο το 24ωρο. Τόσο το κράτος πρόνοιας, όσο και συνολικά η Πολιτική Προστασία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα, για να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Αθήνα: Σάρωσαν τους δρόμους κλιμάκια του «Street Work»

Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας επιστρατεύτηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι ομάδες με την ονομασία «Street Work» προκειμένου να συνδράμουν τους αστέγους της πόλης, που δεν φιλοξενούνται στις δομές και τις θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων.

Οκτώ κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις νοσηλευτές και τέσσερις οδηγοί, πραγματοποίησαν 80 επιτόπιες παρεμβάσεις, για να παραδώσουν φαγητό, ζεστά ροφήματα, μπουφάν και κουβέρτες, ισοθερμικά ρούχα, γάντια, σκούφους, ενημερώνοντας παράλληλα για τη λειτουργία των θερμαινόμενων αιθουσών.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα μέλη των ομάδων αυτών, κέρδισαν την εμπιστοσύνη 46 άστεγων και τους οδήγησαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους» , τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από το περασμένο Σάββατο  έχουν γίνει 254 τέτοιες παρεμβάσεις από τις ομάδες του «Street Work» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης που βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες και δρουν σε τρεις βάρδιες: Μια πρωινή, από τις 7 π.μ. έως τις 3μ.μ , δύο απογευματινές , από τις 3μ.μ. έως τις 11μ.μ. και μία νυχτερινή, από τις 11μ.μ. έως τις 7 το επόμενο πρωί.

Ο δήμος υπογραμμίζει τη συμβολή και των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, υποδεικνύοντας σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι συνάνθρωποί μας. Έτσι, η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης που λειτουργεί σε 24ωρη βάση (210-5246515), δέχθηκε 140 τηλεφωνήματα για περιπτώσεις ανθρώπων. Σήμερα, ο δήμος της Αθήνας διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα-πρότυπα Κέντρα Φιλοξενίας Αστέγων με δυνατότητα φιλοξενίας 400 ατόμων. Για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, άνοιξαν και τρεις θεμαινόμενες αίθουσες ( Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς-Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας -Υπνωτήριο Πολυδύναμου Κέντρου ).

«Έχουμε δημιουργήσει το πολυδύναμο κέντρο για τους αστέγους που μπορεί να φιλοξενήσει έως 400 συνανθρώπους μας. Έχουμε θερμαινόμενους χώρους σε όλη την πόλη, και έχουμε και επιστημονικές ομάδες με κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που σαρώνουν την πόλη όλο το 24ωρο, και πολλές φορές έχουμε καταφέρει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στις δομές του δήμου Αθηναίων», δήλωσε ο δήμαρχος Κώστα Μπακογιάννης το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Λάρισα

Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο λειτουργούν στη Λάρισα, στο πλαίσιο σειράς δράσεων του δήμου με στόχο να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι ομάδες παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν. Αποτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, για τον έγκαιρο εντοπισμό αστέγων.

Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 6970 236181 (24ωρη λειτουργία). Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα λειτουργεί στον Δήμο Λαρισαίων καθημερινά η δομή υποστήριξης αστέγων.

Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο παραμένει ανοιχτό από την περασμένη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το Κέντρο Αστέγων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ικάρου απέναντι από την ΣΕΑΠ, προκειμένου να προστατευτούν όσοι άστεγοι το επιθυμούν, από τις ακραίες καιρικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, το Κέντρο λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, απλώς κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι κάθε άστεγος που επιθυμεί να διανυκτερεύσει στο Κέντρο, μπορεί να μεταβεί στον χώρο, χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Χανιά

Σε έκτακτο άνοιγμα χώρων ιδιοκτησίας του, ώστε να καταφύγουν οι άστεγοι της πόλης προχωρά  ο δήμος Χανίων. Η  απόφαση πάρθηκε μετά και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 15  Φεβρουαρίου  έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου  θα ανοίξουν εκτάκτως τα Κέντρα Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στις περιοχές , Σπλάντζια ,Νέα Χώρα και Σούδα. Το ΚΑΠΗ στην πλατεία Σπλάντζιας, θα παραμένει ανοικτό καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ σε Νέα Χώρα και Σούδα, θα λειτουργήσουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση οι  χώροι έχουν εξοπλιστεί επαρκώς, ώστε να φιλοξενήσουν όσους πολίτες  είναι σε δεινή κοινωνική κατάσταση, οι αίθουσες θα θερμαίνονται και θα διατίθενται ζεστά ροφήματα και εδέσματα για τους φιλοξενούμενους.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024