Το Τσιτσέν Ιτζά (Chichén Itzá), από την γλώσσα των Μάγια: «στο στόμα του φρεατίου του Ιτσά» είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και που βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό.

Τι συμβολίζει;

Το Τσιτσέν Ιτζά ήταν σημαντικό περιφερειακό κέντρο στα βόρεια πεδινά των Μάγια από την Ύστερη Κλασική μέσω της Ύστερης Κλασικής και εώς τα αρχικά στάδια της Πρόωρης Μετακλασικής περιόδου. Η περιοχή εκθέτει ένα πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, από αυτές που καλούνται «Μεξικανικές» και ενθυμίζουν της μορφές που βλέπουμε στο κεντρικό Μεξικό στο ύφος Puuc των Μάγια των βόρειων πεδινών.

Η παρουσία κεντρικών μεξικανικών μορφών θεωρούνταν κάποτε ως αντιπροσωπευτική της άμεσης μετανάστευσης ή ακόμα και της κατάκτησης από το κεντρικό Μεξικό, αλλά οι περισσότερες σύγχρονες ερμηνείες βλέπουν την παρουσία αυτών των μη-Μάγια μορφών περισσότερο ως αποτέλεσμα της πολιτιστικής διάχυσης.

Σύμφωνα με το el.wikipedia, αρχαιολογικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία πυρκαγιάς σε διάφορες σημαντικές δομές και αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, υποδεικνύουν ότι η κατάρρευση της Τσιτσέν Ιτζά ήταν βίαιη. Μετά από την πτώση της ηγεμονίας του Τσιτσέν Ιτζά, η περιφερειακή δύναμη του Γιουκατάν μετατοπίστηκε σε ένα νέο κέντρο στο Μαγιαπάν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ανθρωπολογική Ένωση, τα ερείπια του Τσιτσέν Ιτζά είναι ομοσπονδιακή ιδιοκτησία, και η διαχείριση της περιοχής ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Instituto Nacional de Antropología e Historia, INAH) του Μεξικού. Το έδαφος κάτω από τα μνημεία, εντούτοις, ανήκει στην οικογένεια Μπαρμπατσάνο.

Φώτο

⚠️ IMPORTANTE ⚠️
Se ha cancelado el acceso público para el Equinoccio en Chichén Itzá los días 20, 21 y 22 de marzo.

Posted by Chichen Itza Mexico on Sunday, 15 March 2020

Un lugar que te espera para enamorarte de la cultura maya / A place that awaits you to fall in love with mayan culture #ChichenItza #Cultura #Maya #Mexico

Posted by Chichen Itza Mexico on Monday, 24 February 2020

Un lugar increíble de nuestra tierra! #ChichénItzá #México #QuintanaRoo #Yucatán #CulturaMaya

Posted by Chichen Itza Mexico on Wednesday, 5 February 2020

Historia de la cultura maya ⏳📝

Posted by Chichen Itza Mexico on Monday, 13 January 2020

El camino al cenote sagrado 👀

Posted by Chichen Itza Mexico on Monday, 6 January 2020

Templo de Kukulcán

Posted by Chichen Itza Mexico on Wednesday, 20 November 2019

Perfección 🔭

Posted by Chichen Itza Mexico on Saturday, 26 October 2019

Chichén Itzá fue la capital más sobresaliente de la zona Maya #Yucatan

Posted by Chichen Itza Mexico on Sunday, 25 March 2018

A place to Be! 🇲🇽

Posted by Chichen Itza Mexico on Thursday, 8 March 2018

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο