«Μολών λαβέ» από την Φώφη Γεννηματά! Εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ το 2022; Ούτε να το σκέφτεστε, λένε οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της προέδρου! Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, διαμηνύει ότι το θέμα έκλεισε και οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει πρώτη την συζήτηση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια, αν έγινε για να προλάβει συνυποψηφιότητες, μόνο επιτυχής δεν ήταν! Κατ’ αρχήν, γιατί θύμισε στους εσωκομματικούς της αντιπάλους και συντρόφους το «περίφημο», «θα είμαι εδώ και θα περιμένω», που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε προγενέστερη κομματική εκδήλωση – κάτι σαν… «μολών λαβέ»! Και δεύτερον, γιατί η πρόσφατη διαβεβαίωση της κυρίας Γεννηματά περί «κατά γράμματος», όπως είπε, τήρησης του καταστατικού του κόμματος, σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και του τακτικού συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, με τις διαδικασίες να ανοίγουν το Φθινόπωρο, κατέστησε σαφές ότι ούτε συνέδριο ούτε νέο πρόεδρο θα έχουμε εντός του 2021, αλλά πιθανότατα την Άνοιξη του 2022.

Εξάλλου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη: «βάσει καταστατικού, το Μάρτιο του 2018 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο. Και προβλέπει κάθε τέσσερα χρόνια τη διεξαγωγή του. Άρα, είναι μια συζήτηση που αφορά το τέλος του ’21 και αρχές του ’22».

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, αν και δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ανεχτούν παράταση της τετραετούς προεδρικής θητείας της, δεν φαίνεται να μπορούν να κάνουν και πολλά! Γιατί ναι μεν η εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ έγινε το Νοέμβριο του 2017 και άρα, τυπικά, θα έπρεπε να έχουμε εκλογές το Νοέμβριο του 2021, το πρώτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όμως, διεξήχθη το Μάρτιο του 2018, όπως υπενθύμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Εξάλλου, το 2017 είχαμε το παράδοξο της εκλογής προέδρου ενός κόμματος που… δεν υπήρχε! Ούτε το όνομα δεν είχαν αποφασίσει ακόμα, αλλά έσπευσαν δέκα νοματαίοι να διεκδικήσουν την ηγεσία! Εξ ου και ονομάστηκαν «εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς». Να είχαμε να λέγαμε, δηλαδή… Είναι γεγονός, όμως, ότι βάσει καταστατικού η διαδικασία εκλογής προέδρου μπορεί να γίνει με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος «έως και ένα μήνα πριν από το τακτικό συνέδριο» – άρα, έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σενάριο του πρόωρων εκλογών «διασφαλίζει» την Φώφη;

Μία βασική παράμετρος που αφορά και στην εκλογή νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν φήμες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο του 2021. Αν φυσικά έχουμε ξεπεράσει το σκόπελο του κοροναϊού και έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δίνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση για πρόσθετες παροχές προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, τότε ο πρωθυπουργός πιθανότατα να λάβει μια τέτοια απόφαση και να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Και αυτό, βέβαια, γιατί έτσι θα… ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Το σκεπτικό είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική και άρα θα πάμε σε νέες εκλογές με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2020.

Εάν λοιπόν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός του 2021, τίθεται το ερώτημα αν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εσωκομματικών αντιπάλων της Φώφης Γεννηματά – Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος – θα ρισκάρουν να μη δοθεί προτεραιότητα σε αυτές, αλλά να προηγηθεί μια εσωκομματική διαδικασία, που θα αποπροσανατολίσει από το βασικό στόχο μιας εθνικής αναμέτρησης. Επιπλέον, το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές! Και αυτό, επειδή ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ θα ενίσχυε το προφίλ της Φώφης Γεννηματά και θα της έδινε «μπόνους» στην εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, ένα κακό αποτέλεσμα και πάντως μικρότερο από εκείνο των εκλογών του 2019 θα διευκόλυνε τους άλλους διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος και θα έκανε πλέον ορατή την… πόρτα εξόδου για την σημερινή πρόεδρο.

Το 2021 οι εκλογές επιμένουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος

Ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος της κυρίας Γεννηματά, πάντως, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε μια πολύ καλή εκλογική επίδοση το Νοέμβριο του 2017 και συνήθως έρχεται πρώτος στις εσωκομματικές δημοσκοπήσεις, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, ήταν ξεκάθαρος: «μην τροφοδοτούμε την εσωστρέφεια. Δεν χρειάζονται διαδικαστικές αντιπαραθέσεις». Ο κ. Ανδρουλάκης είχε χαρακτηρίσει ως πρότυπο τη διαδικασία του 2017, καθώς τότε «μας αγκάλιασαν», όπως είπε, «217.000 πολίτες». Και κατέληξε με σαφήνεια: «μέχρι το Φθινόπωρο που θα γίνει οι διαδικασίες» – για την εκλογή προέδρου – «αξιόπιστη αντιπολίτευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θεωρεί «τελειωμένη υπόθεση» το σενάριο του 2022. Ο κ. Λοβέρδος πιστεύει ότι εντός του Μαρτίου, πιθανότατα, θα έχουμε πιο επίσημες διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών εντός του 2021 και, μάλιστα, όπως αναφέρει στους συνομιλητές του, ίσως και πριν από το Νοέμβριο.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να προτάξει ως προτεραιότητα τη διάταξη όλων των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ «για την αντιμετώπιση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων», τονίζοντας πως αποτελεί «καθήκον και χρέος όλων η καθολική στράτευση σ’ αυτό το σκοπό», δεν φαίνεται ικανή να αναβάλει το… αναπόφευκτο – την αναμέτρησή της με όσους θεωρούν ότι η δική της αρχηγία δοκιμάστηκε χωρίς… μεγάλη επιτυχία.

Χαριλάου Τρικούπη: θα τα πούμε τον Σεπτέμβριο

Στον Σεπτέμβριο παραπέμπει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, μιλώντας στο  in.gr. «Συμφωνήσαμε όλοι στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι θα συζητήσουμε τα πάντα για τις εσωκομματικές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο», μας είπε, υποστηρίζοντας ότι είναι και πρόωρο και άτοπο να γίνονται σενάρια και αντιπαραθέσεις για το αν θα εκλεγεί νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το Νοέμβριο του 2021 ή αργότερα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr