Οι γιατροί του ΕΣΥ προχωρούν σε απεργία στις 16 Φεβρουαρίου. Κραυγή αγωνίας για την αύξηση της θνητότητας από άλλες ασθένειες ενώ η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρονται έντονα για την αναστολή κατά 80% των τακτικών χειρουργείων.

Μετά την κραυγή αγωνίας που εξέφρασε η ΟΕΝΓΕ για το τρίτο lockdown για το οποίο ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση πως περιορίζεται σε οριζόντια και τυφλά περιοριστικά μέτρα, αντί για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο κοροναϊός, οι γιατροί του ΕΣΥ προχωρούν σε απεργία στις 16 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πίεση από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Καταστροφικό μέτρο

Μάλιστα ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που εξακολουθούν να θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας και σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα μιας νόσου» με αποτέλεσμα την υποθεραπεία και την αύξηση της θνητότητας για άλλες -πλην κοροναϊού- ασθένειες.

Κορωνίδα αυτής της κατάστασης είναι η εκ νέου μείωση των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής κατά 80%. Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ έκανε ξανά λόγο για «καταστροφικό μέτρο» και τόνισε ότι αυτή η εμμονή της κυβέρνησης «στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγάλο-κλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι».

Να πάρει θέση η επιτροπή των «ειδικών»

Την ανάκληση αυτής της κυβερνητικής απόφασης ζήτησε εκτός από την ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά) με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας όπου τονίζεται πως οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων.

Μάλιστα οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν καλέσει τα μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών να απαντήσουν αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν. Αν όχι, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, «πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια».

Εξελίσσονται «πανδημίες» μη μεταδοτικών ασθενειών

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΝΓΕ στην πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο ζητούσε την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης επικαλούνταν τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για τη μετατροπή του ΕΣΥ σε «μονοθεματικό σύστημα» με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του λαού.

Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ ανέφερε: «Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στη λοιπή νοσηρότητα και θνητότητα από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Χιλιάδες επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται. Παράλληλα με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσονται και άλλες πανδημίες «μη μεταδοτικών» θανατηφόρων ασθενειών που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, νεοπλασίες, κλπ.). Ο Π.Ο.Υ προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της υποθεραπείας ογκολογικών ασθενών».

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 10…

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό η ΟΕΝΓΕ προχωράει σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με τα εξής αιτήματα:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων ΟΛΩΝ των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό ΟΛΩΝ των υποψήφιων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες.

Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.

Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.

Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκηρύσσει η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 16/02/21, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 10:30 και πορεία προς τη Βουλή.

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ

Στο μεταξύ δώδεκα Εργατικά Κέντρα, 24 Ομοσπονδίες και 140 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων στηρίζουν τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr