Η ισορροπία ενός σώματος είναι αρκετά σημαντική ικανότητα, καθώς με αυτή διατηρούμε τη θέση του σώματος και ελέγχουμε μια κίνηση τόσο από την αρχή μέχρι το τέλος της, όσο και την κατεύθυνση μιας κίνησης.

Ο έλεγχος της ισορροπίας ενός σώματος εξαρτάται άμεσα από το κέντρο βάρους μας. Το κέντρο βάρους σώματος (ή κέντρο μάζας σώματος) είναι το σημείο όπου το σώμα κατανέμεται ίσα προς όλες τις κατευθύνσεις , ενώ τα αθροίσματα των δυνάμεων και των ροπών ισούνται με μηδέν.

Συνεπώς, το κέντρο ισορροπίας ενός σώματος βρίσκεται στο σημείο  μηδέν.

It takes two to balance

Για την επίτευξη της καλής ισορροπίας είναι απαραίτητη η αρμονία στις κινήσεις κι ο συντονισμός τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφἀνεια στήριξης , τόσο πιο εύκολα θα ισορροπήσουμε(και το ανάποδο). Ο άξονας του σώματος, δηλαδή η κατακόρυφη γραμμή του κέντρου βάρους του σώματος, περνά από την επιφάνεια στήριξης κι έτσι, μηδενίζει τις δυνάμεις.

Μέσα σε όλα, η ευλυγισία των αρθρώσεων και των μυών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για καλύτερη ισορροπία.

Όταν φεύγουμε από το σημείο μηδέν στο συν ή το πλην, μιλάμε για δυναμική ισορροπία, καθώς έχουμε φύγει από τον άξονα του σώματος και οι μυς μας δουλεύουν για τη διατήρηση της ισορροπίας μας. Για να μηδενίσουμε πάλι τις δυνάμεις  μέσα στην ισορροπία μας, διατηρώντας π.χ. στο συν ένα σημείο του σώματος, θα πρέπει να φέρουμε στο πλην ένα άλλο σημείο του σώματος , με αποτέλεσμα τον επανέλεγχο της ισορροπίας μας.

Μια δυναμική ισορροπία  έχει σύντομη διάρκεια.

Όσο μεγαλύτερος ο έλεγχος της ισορροπίας  μας, τόσο καλύτερη κι η απόδοση στα περισσότερα αθλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν αθλήματα που αυξάνουν  την ισορροπία μας πιο γρήγορα από άλλα, διότι είναι συνειδητά απαραίτητη.

Κάποια από αυτά είναι το μπαλέτο, οι πολεμικές τέχνες, το stretching και φυσικά… τα ακροβατικά!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο