Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Bitcoin καταναλώνει διπλάσιο ρεύμα από την Ελλάδα

To Bitcoin καταναλώνει διπλάσιο ρεύμα από την Ελλάδα

Εικονικό νόμισμα, πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Οι χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο που επεξεργάζονται συναλλαγές με Bitcoin καταναλώνουν 2,1 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι όλη η Ελλάδα, δείχνουν στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η υποδομή του Bitcoin καταβροχθίζει κάθε χρόνο 121,6 terawatt-hours (δισεκατομμύρια κιλοβατώρες), συγκριτικά με 57 Twh για την Ελλάδα.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ξεπερνά επίσης την κατανάλωση της Αργεντινής (121 Twh), της Ολλανδίας (109 Twh) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (113 Twh) και πλησιάζει πλέον την ετήσια κατανάλωση της Νορβηγίας (122,2 Twh), δείχνει η online εφαρμογή του Κέμπριτζ.

To Bitcoin βρίσκεται πολύ μπροστά από την Ελλάδα σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (University of Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index)

Πώς όμως καταναλώνει τόση ενέργεια ένα νόμισμα που δεν υπάρχει καν σε φυσική μορφή;

Η απάντηση κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές σε Bitcoin.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να διαθέσει τον υπολογιστή του για την επεξεργασία συναλλαγών. Για να κερδίσει όμως αυτό το δικαίωμα, ο υπολογιστής καλείται να λύσει περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα που απαιτούν χρόνο και ενέργεια.

Τα μαθηματικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με τις συναλλαγές, εξασφαλίζουν όμως ότι το σύστημα του Βitcoin μένει ασφαλές από εξωτερικές παρεμβάσεις.

O Έλον Μασκ δέχεται επικρίσεις για την επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων σε Bitcoin (Reuters)

Ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους, ο ιδιοκτήτες υπολογιστών που κέρδισαν το δικαίωμα να επιβεβαιώνουν συναλλαγές, γνωστοί ως «miners» αμείβονται με Bitcoin που παραγάγει το σύστημα από το μηδέν.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του Bitcoin, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των miners. Ως αποτέλεσμα, το παιχνίδι ελέγχεται πλέον από ιδιώτες με πολύ ισχυρά υπολογιστικά συστήματα –ακόμα και ολόκληρες αποθήκες γεμάτες υπολογιστές.

Η αξία του Bitcoin εκτινάχθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των 48.000 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Tesla ότι επενδυσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο κρυπτονόμισμα.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ δέχεται τώρα επικρίσεις για την ενεργοβόρο επένδυσή της.

«Φυσικά και ανησυχούμε για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχεί στην εξόρυξη Bitcoin» δήλωσε στο Reuters ο Μπεν Ντίαρ, διευθύνων σύμβουλος της Osmosis Investment Management, επενδυτικής εταιρείας που έχει αγοράσει μετοχές της Tesla.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024