Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64 και 75-79 - Πως θα λειτουργήσουν τα δύο παράλληλα συστήματα

Κοροναϊός : «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64 και 75-79 – Πως θα λειτουργήσουν τα δύο παράλληλα συστήματα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών έναντι του κοροναϊού, που στόχος είναι να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών έναντι του κοροναϊού, που στόχος είναι να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα:

  • Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02.
  • Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών θα ανοίξει την Παρασκευή 12/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί για αυτήν την κατηγορία αρχίζουν από τη Δευτέρα 15/02 με την ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και «ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού» όπως τονίστηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατ. πολίτες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες βάσει του σχεδιασμού.

Γιατί τροποποιήθηκε το σχέδιο Ελευθερία

Η τροποποίηση του σχεδίου Ελευθερία, με την υιοθέτηση δύο παράλληλων συστημάτων εμβολιασμού, οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, αναδιαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δύο παράλληλα συστήματα: το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή  και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνον με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ο ίδιος, πρόσθεσε, πως «παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες» και ξεκαθάρισε πως τα δύο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 που δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού παρά μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ελευθερία» ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

Αναφερόμενος στο ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών, είπε ότι αυτό ανέρχεται στο 73%,  ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το ποσοστό ανέρχεται σε 50%. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν», υπογράμμισε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024