Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Black out : Δεν λειτούργησαν οι ασφάλειες - Ανησυχία για νέα διακοπή

Black out : Δεν λειτούργησαν οι ασφάλειες – Ανησυχία για νέα διακοπή

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής οφείλονταν σε έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο.

Ερωτήματα για το ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας και την συντήρησή του μετά το μαζικό, χθεσινοβραδινό black out σε Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής οφείλονταν σε έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο.

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δε λειτούργησαν οι ασφάλειες ώστε να περιοριστεί το γεγονός κι έφτασε  το black out να επηρεάσει 1 εκατ. κόσμο σε Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας.

Είχαν παρουσιαστεί προβλήματα;

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα χρόνια που λειτουργεί ο συγκεκριμένος αυτοσχηματιστής και αν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στο παρελθόν.

Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται ότι είναι παλιός, περίπου 30 ετών, και σε έκθεσή του λέει ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι διακόπτες.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι προκύπτουν θέματα συντήρησης του συστήματος τόσο σε Αττική όσο και σε Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 14 ΚΥΤ και αν γίνει μια αντίστοιχη ζημιά όπως η χθεσινή, θα επαναληφθεί σε λίγο καιρό το μπλακ άουτ και χωρίς να επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλαδή χωρίς καύσωνα ή αυξημένη ζήτηση.

Τι έγραφε ο ΑΔΜΗΕ για μια πιθανή

Η μεγάλη διακοπή ρεύματος να οφείλεται στο γεγονός ότι υπερφορτώθηκε το συγκεκριμένο ΚΥΤ και οι μετασχηματιστές καθώς το σύνολο του πληθυσμού μένει μέσα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά προειδοποιούσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί διότι οι αυτομετασχηματιστές θα μπορούσαν να φτάσουν κάποια στιγμή στα όριά τους και θα έπρεπε να ανακατασκευαστούν.

Και γι’ αυτό στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2021-2030 είχαν προνοήσει για την ανακατασκευή καθώς γνώριζαν, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, ότι μια βλάβη που θα εμφανιστεί στον έναν διακόπτη θα προκαλέσει άμεσα απώλεια και των υπολοίπων. Κάτι που έγινε, όπως όλα δείχνουν το βράδυ της Κυριακής.

Γράφει συγκεκριμένα το σχέδιο:

Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Η ανακατασκευή της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ Κουμουνδούρου επιβάλλεται πρωτίστως από την ανάγκη της αντικατάστασης των διακοπτών όλων των ΑΜ/Σ στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Μέσω των ΑΜ/Σ του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, πραγματοποιείται σε σημαντικό βαθμό η τροφοδότηση των φορτίων του κέντρου της πρωτεύουσας. Όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού φορτίου, τότε αυτοί οι ΑΜ/Σ φθάνουν στο όριο της λειτουργίας τους σε ότι αφορά τη φόρτισή τους, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες (Ν).

Επιπλέον, οι ΑΜ/Σ του ΚΥΤ Κουμουνδούρου συνδέονται στην πλευρά 400 kV του ΚΥΤ ανά δύο μέσω κοινού διακόπτη (GEMINI), με αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφανισθεί κάποια βλάβη σε ένα από αυτούς (Ν-1) να οδηγούνται σε ταυτόχρονη απώλεια 2 ΑΜ/Σ.

Αυτό το γεγονός είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολύ ισχυρών υπερφορτίσεων στους εναπομείναντες ΑΜ/Σ σε λειτουργία. Για αυτούς τους λόγους κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση αυτών των διακοπτών και η εγκατάσταση νέων για τη σύνδεση εκάστου των ΑΜ/Σ του ΚΥΤ Κουμουνδούρου μέσω αποκλειστικού διακόπτη στην πλευρά 400 kV του ΚΥΤ.

Με δεδομένη την έλλειψη του χώρου για την εγκατάσταση νέων διακοπτών στους ΑΜ/Σ 400 kV, αποφασίσθηκε η συνολική αντικατάσταση της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ με νέα κατασκευή GIS 400 kV, στην οποία θα ενσωματωθούν και οι πύλες για τις μελλοντικές συνδέσεις των κυκλωμάτων 400 kV τα οποία θα κατασκευασθούν στο πλαίσιο των έργων της Φάσης ΙΙ της διασύνδεσης της Κρήτης και του διαδρόμου Μεγαλόπολη – Κόρινθος – Κουμουνδούρος.

Ο διαγωνισμός που έγινε πρόσφατα από τον ΑΔΜΗΕ είχε μειοδότη μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ρεύματος.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024