Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης : Προβιά του 5ου μνημονίου το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι είπε για το εμβόλιο

Βαρουφάκης : Προβιά του 5ου μνημονίου το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι είπε για το εμβόλιο

«Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά όχι μόνο είναι για πολύ λίγους, είναι και δημοσιονομικά ασήμαντα, και δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα από το 5ο μνημόνιο και το βάθεμα της χρεοκοπίας» είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Τι είπε για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά εμβολίων και γιατί δεν γίνεται

Ως το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο και ως προβιά για τη νέα λιτότητα του 5ου μνημονίου χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Πολλά για τους λίγους

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να «στρουθοκαμηλίζει» και να προβεί σε «κουρέματα» των συσσωρευμένων χρεών και οφειλών σημειώνοντας και προειδοποιώντας ότι «είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά όχι μόνο είναι για πολύ λίγους, είναι και δημοσιονομικά ασήμαντα, και δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα από το 5ο μνημόνιο και το βάθεμα της χρεοκοπίας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η χρεοκοπία στην Ελλάδα βαθαίνει επειδή η κυβέρνηση παίζει «κατενάτσιο». Όπως ανέφερε «προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να ρίχνετε στάχτη στα μάτια των πολιτών, μέχρι να τους υφαρπάξετε την ψήφο, για να τους επιβάλετε το 5ο μνημόνιο».

Το επόμενο ευρωπαϊκό σκάνδαλο

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ.

«Δεν είδατε ότι έπεσε η ιταλική κυβέρνηση, και τώρα το διευθυντήριο αποφάσισε να μηνύσει στους Ιταλούς ότι θα έχουν ως πρωθυπουργό τον αγαπημένο τους τεχνοκράτη, πρώην της Γκόλντμαν Σακς, και πρώην της ΕΚΤ», αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στάση στα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης, κι ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θα τα πάρουμε, τώρα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα χρησιμοποιήσουμε δάνεια 12,7 δισ. για ιδιωτικές επενδύσεις.

Επίσης, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ύφεση το 2020 θα φτάσει το -15%, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι θα πήγαινε στο -3%.

Για την απογραφή είπε ότι είναι σπουδαίο εργαλείο για την πολιτεία, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολία κατά πόσον «θα γίνει αξιοπρεπής απογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο», και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα της θα καταλήξουν στο ελληνικό ψηφιακό κράτος και όχι σε εξυπηρετητές ιδιωτικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Όνειρο του ολιγάρχη

Επιπλέον ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε «εμβολιαστικό σκάνδαλο» τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ και επέρριψε ευθύνες στην πρόεδρο της Κομισιόν κα Λάιεν, αποκαλώντας την «αποτυχημένη υπουργό Άμυνας, που εάν ήταν εκτελεστική διευθύντρια σε εταιρεία θα την είχαν απολύσει…».

Η λύση θα ήταν να αγοράσει τις πατέντες η ΕΚΤ είπε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν το κάνουν γιατί η ευρωζώνη όπως έχει χτιστεί είναι το «όνειρο του ολιγάρχη».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, πρότεινε, αντί να δοθούν εκατομμύρια σε εταιρείες συμβούλων, να υπάρξει ένας απλός αλγόριθμος και να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τους λογιστές, με μια μικρή αμοιβή, ώστε να γίνουν οι υπολογισμοί και να δίνονται προσωρινά τα 2/3 της σύνταξής τους.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024