Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί να επενδύσω σε Αμοιβαία Κεφάλαια;

Γιατί να επενδύσω σε Αμοιβαία Κεφάλαια;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής επένδυσης και σε ποιες περιπτώσεις να την προτιμήσετε;

Πριν μερικά χρόνια, η αποταμίευση σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ήταν ο πρωταγωνιστής στον τομέα της διαχείρισης των χρημάτων, καθώς οι αποδόσεις που απέφεραν είχαν οδηγήσει πολλούς καταθέτες σε σχετικές επιλογές. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για μεγάλο διάστημα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η νέα πραγματικότητα των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τα δεδομένα. Σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να έχει δυνητικά υψηλές αποδόσεις στα χρήματά του, πρέπει να κινηθεί στο δρόμο των επενδύσεων.

Οι επιλογές σε αυτό τον τομέα είναι πολλές, περιλαμβάνοντας ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα, καθώς και ποικιλία από επενδυτικά προϊόντα, ωστόσο ένα από αυτά που έχει κερδίσει έδαφος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το τελευταίο διάστημα είναι τα αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για μία λύση που προσφέρεται ακόμη και για επενδυτές χωρίς μεγάλη εμπειρία στις επενδύσεις.

Τι είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια και ποια τα πλεονεκτήματά τους

Μιλώντας για Αμοιβαία Κεφάλαια, αναφερόμαστε ουσιαστικά σε συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια και ελέγχονται από εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο σκοπό. Θεωρούνται “ανοικτού τύπου” (open-end) συλλογική επένδυση και κάθε επενδυτής αποκτά έναν αριθμό μεριδίων συμμετοχής ανάλογα με το ποσό που έχει τοποθετήσει. Πρόκειται για μία επιλογή που χαρακτηρίζεται από ευελιξία, καθώς μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα από ένα μεγάλο φάσμα λύσεων, επενδύοντας σε μετοχές, ομόλογα, ρευστά διαθέσιμα και μικτές στρατηγικές, ή να επενδύσει στα fund of funds, δηλαδή Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε άλλα, επιλεγμένα κεφάλαια τρίτων. Παράλληλα, κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που θα αναλάβει, χάρη στη δυνατότητα διασποράς του χαρτοφυλακίου, επενδύοντας σε διαφορετικά Αμοιβαία Κεφάλαια στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά. Tα Αμοιβαία Κεφάλαια εξασφαλίζουν τη δυνατότητα μεγάλου χρονικού ορίζοντα, ώστε να μη σας επηρεάζουν σημαντικά οι συνεχείς διακυμάνσεις που συμβαίνουν στις αγορές.

Επιπλέον, παρέχουν και άλλα πλεονεκτήματα που τα κάνουν ελκυστική επιλογή στην προτίμηση πολλών, όπως τη δυνατότητα επένδυσης τμηματικά, τη συμμετοχή ακόμη και με μικρά ποσά, τα συγκριτικά χαμηλά κόστη, αλλά και τις δυνατότητες άμεσης ρευστοποίησης σε περίπτωση που χρειαστεί. Φυσικά όλα αυτά, συνοδεύνται από επιπλέον πλεονεκτήματα, που περιλαμβάνουν τη θεσμική προστασία καθώς υφίσταται ρυθμιστκό πλαίσιο που προστατεύει το επενδυτικό κοινό, την πλήρη διαφάνεια στην επένδυσή σας, καθώς και την αναλυτική ενημέρωση για το πού επενδύετε, ποιες είναι οι χρεώσεις σας κ.λπ.Παράλληλα, τα Αμοιβαία Κεφάλαια παρέχουν επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η διαχείριση διενεργείται από επαγγελματίες διαχειριστές. Άρα, το κύρος και η τεχνογνωσία του διαχειριστή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει νόημα να εξετάζεται όταν κάποιος επενδύει σε αυτό τον τύπο επένδυσης.

Πώς θα ξεκινήσετε να επενδύετε

Αν όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να σας φαίνονται λιγάκι …περίπλοκα αλλά αρκετά ενδιαφέροντα  ώστε να πάρετε την απόφαση να κάνετε την πρώτη σας επένδυση στα αμοιβαία κεφάλαια, πρέπει να γνωρίζετε ότι δε θα είστε μόνοι στο ξεκίνημά σας. Μπορείτε να έχετε βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες της αγοράς με πιστοποίηση από κρατικό φορέα, ώστε με τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία αξιόπιστων διαχειριστών να κάνετε από τα πρώτα σας βήματα τις κατάλληλες επιλογές και να βρείτε τους τρόπους ώστε να αξιοποιήσετε πιο αποδοτικά τα χρήματά σας. Η τράπεζά σας σάς δίνει τη δυνατότητα να έχετε στο πλευρό σας τον Personal Banker σας, ένα  στέλεχος που μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τους στόχους σας και να σας ενημερώσει για τις κινήσεις που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε, σύμφωνα με τους δικούς σας χρηματοοικονομικούς στόχους. Μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε το επενδυτικό σας προφίλ, να σας παρουσιάσει τις λύσεις που είναι διαθέσιμες και σας ταιριάζουν, ενώ, φυσικά, θα μείνει δίπλα σας και σε όλη τη διάρκεια της επένδυσης, παρακολουθώντας το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, προκειμένου, όταν χρειαστεί να το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και, βέβαια, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας.

Επενδύετε και από το e-Banking σας

Και μην ξεχνάτε πως η διαχείριση των επενδύσεών σας μπορεί να πραγματοποιείται πανεύκολα και online. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας προσφέρει το ασφαλές περιβάλλον του e-Banking της τράπεζάς σας, μπορείτε – και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα – να επενδύετε στα αμοιβαία κεφάλαια με απλές κινήσεις. Έτσι, μπορείτε από το γραφείο ή τον καναπέ του σπιτιού σας να επιλέγετε κεφάλαια με βάση το προφίλ σας – να εξαγοράσετε όλο ή μέρος της αξίας που έχουν τα μερίδια ενός αμοιβαίου κεφαλαίου στο οποίο έχετε επενδύσει, αλλά και να ακυρώνετε συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια ή εξαγορές μεριδίων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μία μορφή επένδυσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, εμπεριέχει σημαντικά μικρότερο επίπεδο κινδύνου από άλλες διαθέσιμες λύσεις στην αγορά, μπορεί να επιτύχει μακροχρόνια πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ, φυσικά, έχει τη δυνατότητα να συνδυαστεί και με άλλες κατηγορίες επενδύσεων πολύ εύκολα. Αποτελούν μία άκρως ενδιαφέρουσα  εναλλακτική που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη στόχων ζωής. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να τα εντάξετε στον προγραμματισμό σας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024