Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αγαπημένο graffiti φάνζιν της Βόρειας Ελλάδας επιστρέφει

Το αγαπημένο graffiti φάνζιν της Βόρειας Ελλάδας επιστρέφει

Οι Ars2 και ο Desoe14 επανεκδίδουν το fanzine ονόματι "Ασημία 925" προς τιμήν του κύριου εμπνευστή του

Το 1998, και ενώ η δρομαία κουλτούρα του graffiti και του hip hop βρίσκεται στις δόξες της, παρά τις αντικειμενικές και νομικές δυσκολίες, μια παρέα από την Καβάλα αποφάσισε να ξεκινήσει ένα graffiti περιοδικό, για να αναδείξει την «φάση» των γκραφιτάδων, σε σχέση με όσα συνέβαιναν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Bone από το STB crew άρχισε να κάνει γκράφιτι το 1996. Στην πορεία, παρέα με δύο φίλους, ξεκίνησαν το περιοδικό «Ασημί 925», που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ένα από τα πρώτα fanzine, που τυπώθηκε σε πάνω από 1.000 αντίτυπα, ενώ η διανομή του γινόταν τότε χερι με χέρι, σε μια εποχή που το Internet δεν υπήρχε και οι χώροι για γνωριμίες και διάδραση ήταν τα διάφορα φεστιβάλ.

Το 2006, ο Bone έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ανοίγοντας στου Ψυρρή, στην οδό Μελανθίου, το graffiti shop «Ασημί 925», όπου μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα σε σχέση με το graffiti: εξοπλισμό, σπρέι και όχι μόνο. Το μαγαζί του Bone έγινε στέκι για ανθρώπους από Ελλάδα και εξωτερικό – ένας χώρος ζωντανός και ανοιχτός, γεμάτος μουσικές και χρώματα. Το 2010, ο Bone έφυγε από τη ζωή.

Μαζί του, οι Ars2 και Desoe14 είχαν κυκλοφορήσει πεντέμιση τεύχη του Ασημί 925, με αναλογικές φωτογραφίες που μάζεψαν μέσω παραδοσιακής αλληλογραφίας. Το «μισό» τεύχος ήταν μια φυλλάδα που προειδοποιούσε για το έκτο τεύχος. Σήμερα, στην επέτειο των δέκα χρόνων από την ημέρα που ο Bone έφυγε από τη ζωή, οι δυο του φίλοι, εκδίδουν το έκτο τεύχος στη μνήμη του.

Η σχέση του Ars2 με το graffiti ξεκίνησε το 1995 στην Καβάλα. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη Ναυσικά Μαυρομούστακου, «ήταν κάτι ολοκαίνουριο και ασυνήθιστο εκείνη την εποχή». Κόλλησε και από τότε μέχρι σήμερα, έχει το δικό του προσωπικό στιλ στο graffiti, όντας μέλος του STB crew. O Desoe14 ασχολείται με το graffiti από το 1996 και έχει υπάρξει μέλος των STB, MIB και GPO/AT. Επίσης, ασχολείται από παλιά με την ζωγραφική, την εικονογράφηση και τα τελευταία χρόνια, με το tattoo. «Είναι σημαντικό που με τον αδερφικό μου, φίλο Ars2, κάναμε ξανά παρέα με την επιστροφή μου από Αγγλία και υλοποιήσαμε το Ασημί 925 #6 στη μνήμη του φίλου μας, Bone», λέει.

«Εκείνα τα χρόνια (σ.σ: την δεκαετία του ’90) υπήρχε αρκετός κόσμος σ’ όλη την Ελλάδα που ασχολούταν με το hip hop και η σκηνή του graffiti ήταν έντονα αισθητή στη χώρα. Σε κάθε πόλη σχεδόν γινόταν φεστιβάλ graffiti και πολύς κόσμος μετακινούταν για να γνωριστεί ο ένας με τον άλλον και να βάψουν μαζί. Τα κυνηγητά πάντα υπήρχαν, ακόμα και τώρα. Απλώς ο κόσμος έχει μάθει πλέον ότι το graffiti είναι τέχνη. Στο νέο τεύχος έχουμε δείξει παλιά και καινούργια κομμάτια, κρατώντας την ίδια στάση όπως και στα πρώτα πεντέμισι τεύχη. Αυτή τη φορά έχουμε ένα έγχρωμο περιοδικό σε ποιότητα που του αρμόζει ως επετειακό τεύχος και θέλαμε, εντός πανδημίας και budget, να δώσουμε ό,τι καλύτερο στον κόσμο που το περίμενε», λέει ο Ars2.

To ξεκίνημα για την επιστροφή του fanzine έγινε από την πρώτη καραντίνα, με την ομάδα να ανοίγει και να ψαχουλεύει στο αρχείο της, σε κούτες, συρτάρια…Βρήκαν υλικό, το σκάναραν και έκαναν κάλεσμα στο asimi925 vol.6.

«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση γιατί γνώριζε ήδη το περιοδικό από τα παλιά του χρόνια. Ώσπου φτάσαμε στο σημείο να ξεχωρίζουμε τόσες φωτογραφίες που ήταν αδύνατον να χωρέσουν σε 60 σελίδες, οπότε έγιναν 100.»

Το μέλλον του fanzine είναι ανοιχτό. ίσως το τεύχος 7 να βρίσκεται ήδη στα σκαριά…

Με πληροφορίες από το Vice

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024