Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ : Δεν ανησυχώ για νέα οικονομική κρίση αλλά για το δημόσιο χρέος

Γιούνκερ : Δεν ανησυχώ για νέα οικονομική κρίση αλλά για το δημόσιο χρέος

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και τους κινδύνους εμπλοκής της ΕΕ σε ανταγωνισμούς με άλλες χώρες αλλά και την επόμενη μέρα της οικονομίας μετά το βαθύ πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού, μίλησε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και τους κινδύνους εμπλοκής της ΕΕ σε ανταγωνισμούς με άλλες χώρες αλλά και την επόμενη μέρα της οικονομίας μετά το βαθύ πλήγμα που ήδη έχουν υποστεί οι εθνικές οικονομίες εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, μίλησε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το εμβόλιο και οι ανταγωνισμοί

«Πρέπει να πω ότι πριν από ένα χρόνο τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2020, κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε αυτό το εμβόλιο. Και είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική έρευνα και πρόοδο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πήγε καλά, χωρίς να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες. Νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραγγείλει αυτό το εμβόλιο στο όνομα των 27, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την παραγωγή και τη διανομή» πρόσθεσε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην ερώτηση εάν βλέπει τον κίνδυνο του εθνικισμού ή αγώνα ανταγωνισμού με άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν βλέπω αυτόν τον κίνδυνο, αυτό το εθνικό μονοπώλιο εμβολιασμών που υποστηρίζουν ορισμένα άτομα σε διαφορετικά κράτη μέλη. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Και πρόσθεσε: «Παρατηρώ ότι η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας, αλλά ειδικότερα πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα θα επανέλθουν στην τάξη τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν είμαι απαισιόδοξος γι’ αυτό».

Οικονομική κρίση και δημόσιο χρέος

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί «πραγματικά» γιατί «πιστεύω ότι οι διαφορετικές εθνικές οικονομίες – που ως περιγραφή είναι ανόητη – μετά από ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη, είναι αρκετά ανθεκτικές, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική».

«Λίγο ανησυχώ» για το δημόσιο χρέος και για «την καλοπροαίρετη αμέλεια ορισμένων κυβερνήσεων να ασχοληθούν» με αυτό, πρόσθεσε.

«Το δημόσιο χρέος είναι δηλητήριο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι δηλητήριο. Και έτσι, θα ήθελα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν ξανά τις δυνατότητές τους, οι οικονομίες τους πρέπει να αντισταθούν στις συνέπειες της πανδημικής κρίσης. Επομένως, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η ιδέα να θεωρούμε ότι το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Είναι μείζον ζήτημα» επισήμανε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024