Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία : Ράπερ γίνεται viral… διαφημίζοντας το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Βραζιλία : Ράπερ γίνεται viral… διαφημίζοντας το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Ο MC Fioti κυκλοφόρησε έναν ύμνο προς το εμβόλιο, με το βίντεο κλιπ να έχει γυριστεί σε ένα κέντρο βιοϊατρικών ερευνών

Ο Λεάντρο Απαρεσίδο Φερέιρα εργαζόταν ως οικοδόμος και ως ψήστης για να βγάλει τα προς το ζην. Μέχρι που έγινε ένα από τους πιο διάσημους βραζιλιάνους ράπερ.

Φέτος, ο 26χρονος που χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο MC Fioti, κυκλοφόρησε μια αναπάντεχη δημιουργία. Και μέσα από αυτή, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της επιστήμης και της… ανοσολογίας σε μια χώρα που μαστίζεται όσο ελάχιστες άλλες από τον κοροναϊό.

Η διασκευή μιας παλιότερης επιτυχίας του MC Fioti, γιορτάζει το εμβόλιο μεταξύ άλλων και μέσα από ένα βίντεο κλιπ που γυρίστηκε σε ένα από τα κορυφαία κέντρα βιοϊατρικής έρευνας της Βραζιλίας, έγινε viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views και προκαλώντας έκρηξη συναισθημάτων στη χώρα του.

«Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί, όμως μπορεί να καταφέρω να παραιτηθώ από το εστιατόριο fast food που δουλεύω και να γράψω ιστορία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο ράπερ, καθώς ο τίτλος του κομματιού του γινόταν πρωτοσέλιδο και όλος ο πλανήτης δονούνταν στους ρυθμούς του.

Ωστόσο, το κομμάτι αρχικά γράφτηκε για να γιορτάσει το… σεξ και όχι την επιστήμη. Μέχρι που κάποιος πρόσεξε ότι ο τίτλος του, Bum Bum Tam Tam μπορούσε να μετατραπεί σε ύμνο προς… την επιστήμη.

Ο αυθεντικός τίτλος του κομματιού, που προκύπτει από την πορτογαλική λέξη για τα οπίσθια και τον ήχο που κάνουν τα κρουστά, θυμίζει πολύ ηχητικά τη λέξη Butantã, δηλαδή την ονομασία του ερευνητικού ινστιτούτου του Σάο Πάολο που πλέον παράγει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου CoronaVac.

Ο χρήστης που συνειδητοποίησε αυτή την ομοιότητα ενθάρρυνε τον ράπερ να επανεφεύρει το κομμάτι του, αλλάζοντας τους στίχους του για να συγχαρεί τους γιατρούς και όχι τα… οπίσθια.

«Είναι αυτό το γοητευτικό εμβόλιο που σου προκαλεί σύγχυση και θα μας θεραπεύσει από τον ιό και θα σώσει αμέτρητες ζωές», λέει η νέα εκδοχή.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, επιφανής αντίπαλος του βραζιλιάνου πρόεδρου και αρνητή του κοροναϊού, Ζαΐρ Μπολσονάρου, σύντομα κατάλαβε τις δυνατότητες του κομματιού και προσκάλεσε τον ράπερ να γυρίσει το βίντεο κλιπ στους χώρους του ερευνητικού κέντρου, λίγο πριν την έναρξη των εμβολιασμών στις 17 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, πραγματικοί εργαζόμενοι και επιστήμονες χορεύουν στο βίντεο κλιπ. «Όλο βγήκε πολύ φυσικά. Ήθελαν να το κάνουν όσο κι εγώ. Αυτή η ενέργεια βγαίνει και στο βίντεο κλιπ».

Ο MC Fioti ήταν συγκρατημένος στα σχόλιά του για τον Μπολσονάρου, που έχει σαμποτάρει την εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας του και έχει δηλώσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο, αναφέροντας μάλιστα ότι μπορεί να… μετατρέπει τους ανθρώπους σε αλιγάτορες.

Το μόνο που σημείωσε, έχοντας χάσει και ο  ίδιος έναν στενό φίλο εξαιτίας της πανδημίας, ήταν ότι ανησυχεί πως πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επηρεαστούν από τη στάση του ακροδεξιού προέδρου, τονίζοντας ότι οι ζωές των Βραζιλιάνων «αξίζουν πολλά περισσότερα από τα λόγια ενός προέδρου».

«Δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν. Δεν είναι φυσιολογικό να λέμε ότι απλώς έτσι έχουν τα πράγματα, όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα καυστικά σχόλια του Μπολσονάρου περί… «γριπούλας».

Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα ότι η μουσική του θα βοηθήσει στη διάδοση εμπεριστατωμένων και σωτήριων πληροφοριών για το εμβόλιο.

«Όταν άρχισα να σκέφτομαι να κάνω αυτή τη διασκευή, το είπα στους followers μου στα social media και πολλοί μου είπαν ότι δεν θα εμβολιαστούν. Όταν άκουσαν το τραγούδι, οι ίδιοι άνθρωποι γύρισαν και μου είπαν ότι άλλαξαν γνώμη», θυμάται.

«Περνάμε το μήνυμα. Όμως ήδη έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Θα ξεφορτωθούμε τον ιό μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί και αν εμβολιαστούμε».

Ο Fioti θυμάται την εποχή που εγκατέλειψε το σχολείο για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του, εργαζόμενος ως ψήστης.

«Για μένα, ως καλλιτέχνη από το γκέτο, είναι απίστευτος ο ενθουσιασμός μου όταν βλέπω το funk να ενώνεται με την επιστήμη για να σώσει ζωές».

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024