Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων για την  Αττική – Τι θα εισηγηθεί η επιτροπή για σχολεία, αγορά, μετακινήσεις

Lockdown: Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων για την Αττική – Τι θα εισηγηθεί η επιτροπή για σχολεία, αγορά, μετακινήσεις

Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην παρούσα φάση η Αττική δεν είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα τύπου Νοεμβρίου.

«Κληρώνει» σήμερα οριστικά για την Αττική και για τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς η περιοχή βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο».

Οι ειδικοί θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση νέα περιοριστικά μέτρα και στη συνέχεια εκείνη θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα, στις 18:00, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δυστυχώς η επιστροφή στην κανονικότητα διήρκησε μόνο δύο εβδομάδες, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα άνοιξε ξανά το λιανεμπόριο, ελήφθησαν αποφάσεις για τα σχολεία και έγιναν συζητήσεις για χιονοδρομικά και μετακινήσεις.

Όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν καθώς πλέον όχι μόνο δεν μιλάμε για άρση μέτρων, αλλά για σκληρό lockdown στην Αττική.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην παρούσα φάση η Αττική δεν είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα τύπου Νοεμβρίου.

Τι θα εισηγηθούν σήμερα οι ειδικοί

Επίσης από χτες αρκετοί από την Επιτροπή έχουν δώσει μία γεύση από τις εισηγήσεις που θα γίνουν σήμερα.

Όλα δείχνουν πως θα εισηγηθούν κλείσιμο των καταστημάτων και λειτουργία τους με click away, click in shop, ενώ όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή μάλλον θα διατηρηθεί από τις 9 μέχρι τις 5 το πρωί, αν και υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό από τις 18:00.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» των ειδικών έχουν βρεθεί και τα κομμωτήρια, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και γι΄αυτά.

Τα σχολεία έχουν αποδειχθεί το πιο πολύπλοκο ζήτημα μέχρι στιγμής.

Τα βασικά σενάρια είναι τρία. Ή να αναβληθεί τελικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στην Αττική ή να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου ή μόνο τα Γυμνάσια και καθόλου τα Λύκεια.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες των σχολείων, ωστόσο η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση της πρωτεύουσας δεν επιτρέπει μεγάλα βήματα, αλλά το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται πως στην χτεσινή συνεδρίαση των ειδικών τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα σχετικά με τους σκληρούς δείκτες, το ΕΣΥ, τις μεταλλάξεις και την διασπορά στην Αττική έτσι ώστε οι ειδικοί να εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα και να είναι προετοιμασμένοι ώστε να εισηγηθούν στην κυβέρνηση σήμερα.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι για ακόμη μία φορά μαραθώνια και κρίσιμη καθώς οι «32» της επιτροπής θα έχουν επικοινωνία με τους αρμόδιους των υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών.

Πάντως όλα δείχνουν πως η πλειονότητα των μελών της επιτροπής τείνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων προληπτικών μέτρων.

Σύψας : Πιθανώς από τις 6 το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας.

Ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κοροναϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές.

Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής ανέφερε στο OPEN πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Λινού: «Λογική η απόφαση για κόκκινη κάρτα» – «Όχι στα σχολεία, ναι στο click away»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ».

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός, είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες όμως αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή και έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Αττική.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη».

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι λιανεμπόριο με click away και «όχι απόφαση για τα σχολεία σήμερα».

Την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα, εξέφρασε και η κ. Λινού.

Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Η μέθοδος του click away επανέρχεται ως σενάριο, αφού το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τα ΜΜΜ και η χρήση τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί».

Είναι κρίσιμο να μπορέσει να «χτυπηθεί» η μετάδοση του ιού αλλά εξίσου σημαντική είναι και η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ενός νέου σκληρού lockdown στο οποίο οδεύει ολοταχώς η Αττική.

Γεωργιάδης: Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει, αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα

H αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμα και εάν κηρυχθεί η Αττική στο “κόκκινο”, προανήγγειλε εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1.

“Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα” είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν δώσει το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία χθες εισηγήθηκε να βαφτεί “κόκκινη” η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.

“Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. “Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο” πρόσθεσε.

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους επιχειρηματίες της αγοράς λέγοντας: “Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν  να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο”.

Σε ερώτηση για το εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία από την Δευτέρα, απάντησε ότι αυτές είναι αποφάσεις  που λαμβάνονται σε υψηλότερο επίπεδο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024