Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία : Παρατείνεται ο εμβολιασμός, λόγω καθυστέρησης των παραδόσεων

Πορτογαλία : Παρατείνεται ο εμβολιασμός, λόγω καθυστέρησης των παραδόσεων

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αναγκάζουν τις αρχές της Πορτογαλίας να παρατείνουν την πρώτη φάση εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η πρώτη φάση του σχεδίου εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Πορτογαλία θα παραταθεί κατά περίπου δύο μήνες έως τον Απρίλιο, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος, καθώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις σημαίνουν πως η χώρα θα λάβει μόλις το 50% των αναμενόμενων δόσεων έως τον Μάρτιο.

Η Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ μετά τα Χριστούγεννα, ευελπιστούσε αρχικά ότι θα παραλάμβανε σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το πρώτο τρίμηνο, αλλά ο αριθμός αυτός έπεσε σε μόλις 1,5 εκατ. λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό Φρανσίσκο Ράμος.

Ο ίδιος είχε πει τον Δεκέμβριο πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως 950.000 άνθρωποι – επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες, άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και πολιτικοί σε κρίσιμους ρόλους – θα εμβολιάζονταν πλήρως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Με βάση τους νέους περιορισμούς, 810.000 άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τα τέλη Μαρτίου και 520.000 θα λάβουν μία πρώτη δόση, είπε ο Ράμος.

«Η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο», είπε ο Ράμος και πρόσθεσε πως οι άνω των 80 ετών θα περιληφθούν τώρα και εκείνοι σε αυτή τη φάση.

«Αυτή οπωσδήποτε δεν θα είναι η τελευταία ευκαιρία στο σχέδιο (εμβολιασμού)… λόγω της αβεβαιότητας στη διαθεσιμότητα εμβολίων που μας επιβάλλεται.»

74.000 άτομα στην Πορτογαλία έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Συνολικά 74.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των ενοίκων και του προσωπικού των οίκων ευγηρίας, έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως μέχρι τώρα στην Πορτογαλία, όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, είπε ο Ράμος.

Όπως είπε ο επικεφαλής του πορτογαλικού προγράμματος εμβολιασμών, αν το εμβόλιο που παρήχθη από την AstraZeneca εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, η Πορτογαλία θα μπορούσε να παραλάβει άλλες 2,2 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και να φθάσει τον αναθεωρημένο στόχο της.

H AstraZeneca ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, λόγω θεμάτων που σχετίζονται με την παραγωγή, και η Pfizer προειδοποίησε ότι θα υπάρξει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου λόγω αλλαγών στις βιομηχανικές διαδικασίες, προκαλώντας την οργή αξιωματούχων της ΕΕ.

Έπειτα από την κριτική που ασκήθηκε από βουλευτές για τη συμπερίληψη πολιτικών στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, η κυβέρνηση δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως κάθε κρατικός θεσμός -από το Κοινοβούλιο μέχρι τα δικαστήρια – θα πρέπει να δηλώσει ποιους εργαζομένους θεωρεί ως απαραίτητους και χρειάζεται να κάνουν ένα εμβόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024