Τη δημιουργία νέας κλειστής προσφυγικής δομής στη Χίο προανήγγειλε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Η δομή θα βρίσκεται στη θέση Θόλος (γνωστής και ως Άκρα Παχύ), 2 χιλιόμετρα από το Παντουκειός και 3 χιλιόμετρα από τη Συκιάδα.

Μάλιστα, έχει δημοσιοποιηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και διαγωνισμός ύψους 15 εκ. ευρώ για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση όλων των δομών της χώρας μεταξύ τους, περιλαμβανομένης και της νέας αυτής δομής.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στη Χίο, καθώς φορείς του νησιού αντιτίθενται στη δημιουργία μιας «νέας ΒΙΑΛ».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε σήμερα, με δήλωση του, την «πρόθεση του υπουργείου για δημιουργία της δομής στη θέση ‘Ακρα Παχύ, έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο». Όπως σημειώνει, «θα συζητήσουμε και πάλι με τις τοπικές αρχές, για να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο σχεδιασμό, τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η δομή θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί. Τέλος, όπως ήδη έχω ανακοινώσει», λέει ο υπουργός, «η έναρξη κατασκευής της νέας δομής θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, όπως έχουμε δεσμευθεί».

Στην ανακοίνωση του υπουργού αναφέρεται ακόμα:

«Περάσαμε διάφορες φάσεις στο μεταναστευτικό. Από τα ήσυχα χρόνια, μετά στην μεταναστευτική κρίση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, σήμερα στην ύφεση του 2020. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από το νησί μας. Τους υποδεχθήκαμε και τους φερθήκαμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Αλλά εμφανώς τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Και για αυτό το λόγο φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους συνοριοφύλακες.

Και όσοι έρθουν, δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Η Χίος είναι σύνορα, είναι ακριτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ασφαλή δομή, κλειστή ελεγχόμενη, εκτός αστικού ιστού. Για να κλείσει και η ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα που λειτουργούν στην πόλη και τον ‘Αγιο Μηνά. Να προσφέρουμε ασφάλεια σε όλους, και αιτούντες άσυλο, και εργαζόμενους, και στην τοπική κοινωνία. Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας.

Και όπου η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες, όχι σε μακροχρόνια παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Και φυσικά όχι σε υπερδομές, δεν τις χρειαζόμαστε πλέον, χάρη στις επιτυχίες της κυβέρνησης και στην φύλαξη των συνόρων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κυριότερο, με κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο, για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το τονίζω, οι επιστροφές είναι το κλειδί στην μείωση των ροών. Και για τη χώρα συνολικά, αλλά το κυριότερο τις πύλες εισόδου, όπως η Χίος μας».

Και ο κ. Μηταράκης καταλήγει:

«Ας αφήσουμε, επιτέλους, το μεταναστευτικό πίσω μας. Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων. Εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης της Χίου, όπως είδατε, ο καθένας και η καθεμία από εσάς μέσα στο 2020. Ας κινηθούμε με νηφαλιότητα, με διάλογο, χωρίς ακραίες φωνές.

Η κάθε κρίση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούμε. Θέλουμε να παραδώσουμε μια Χίο καλύτερη, μια Χίο με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μακριά από το μεταναστευτικό».

Παρέμβαση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

«Πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε μια προσέγγιση ‘περισσότερα – για – περισσότερα’. Η αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα των επιστροφών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς πολιτικής»
είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας σημαντικό εργαλείο και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της. Αναφερόμενος σε αυτές, ανέδειξε  ως κύριες, την καταπολέμηση λαθρεμπόρων, τη διακοπή παράνομων διαβάσεων, την προστασία ανθρώπινων ζωών και την αποδοχή επιστροφών.

«Ζητήσαμε πρόσφατα την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία και περιμένουμε απάντηση» συνέχισε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σημαίνει, πρωτίστως, πρόληψη της παράνομης εισόδου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι η διαδικασία screening και η διαδικασία ασύλου στα σύνορα δεν επαρκούν για την προστασία των συνόρων. «Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι οι δευτερογενείς ροές μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την μείωση των πρωτογενών ροών. Εάν οι λαθρέμποροι μας νικήσουν στα εξωτερικά σύνορα, πιθανότατα θα μας νικήσουν και στα δυτικά σύνορα. Υποστηρίζουμε επομένως την ενεργό συμμετοχή του FRONTEX στον έλεγχο των συνόρων και στις επιστροφές» εξήγησε και κατέληξε: «Αναγκαίο ζητούμενο η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η υποχρεωτική ευθύνη απαιτεί υποχρεωτική, απτή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, με βασικό στοιχείο τη μετεγκατάσταση».