Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Στη χρήση της κολχικίνης για την καταστολή των συμπτωμάτων του κοροναϊού, στα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε μονάδες ηλικιωμένων που είχαν εμβολιαστεί, αλλά και στη συνέχεια του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, σε ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες», σημειώνοντας πως «υπήρξε μια ανακοίνωση από τον Καναδά που υποστηρίζει πως αν χορηγηθεί στην έναρξη της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά, μειώνει την πιθανότητα να νοσηλευτείς και να καταλήξεις».

«Οι κλινικοί της Επιτροπής, πήραν μια πρωτοβουλία χαμηλού ρίσκου, γιατί έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες – κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροιες, να το βάλουν πιο μπροστά στις επιλογές, γιατί ήταν ήδη στις συστάσεις που υπήρχαν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την Covid-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε».

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Ακόμα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στα κρούσματα κοροναϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο του Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας πως οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη μόνο δόση του εμβολίου και δεν είχαν «οικοδομήσει» την ανοσία που επιτυγχάνεται με το εμβόλιο. «Δεν πρέπει να ατονίσουν τα μέτρα προστασίας αν γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους για οποιαδήποτε προβλήματα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Μιλώντας για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή των εμβολίων και τη διαθεσιμότητά τους, εκτιμώντας ότι στην πορεία θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μάχη με τον κοροναϊό δεν είναι σπριντ, αλλά δρόμος αντοχής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή εξετάζει το μέσο όρο των κρουσμάτων και άλλους δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Τέλος, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024