Σωματική ευφυΐα ονομάζεται η κινητική αντίληψη του σώματος που αναπτύσσεται μέσω της σωστής και πολύπλευρης συμμετρικής άσκησης. Ιδιοδεκτικότητα, μια έννοια στην οποία προφανώς δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, σημαίνει  η εκτίμηση και η θέση μιας άρθρωσης.

Το σώμα μας έχει ιδιοδέκτες, οι οποίοι λειτουργούν ως σημείο αναφοράς με σκοπό να προστατέψουν το σώμα από δυσμενείς θέσεις και υπάρχοντες ή πιθανούς τραυματισμούς.

Κιναισθησία είναι η αίσθηση μιας κίνησης της άρθρωσης και των χαρακτηριστικών της. Με απλά λόγια, ο συνδυασμός ιδιοδεκτικότητας και κιναισθησίας αποτελούν την βασική αρχή της σωματικής μας αντίληψης. Όσο περισσότερο δουλεύουμε και «ακούμε» το σώμα μας, τόσο μεγαλύτερος και ο νευρομυικός μας έλεγχος, ή αλλιώς η  αλληλεπίδραση του νευρικού και μυικού συστήματος σε κίνηση ή ακινησία της άρθρωσης.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μεθοδικότητα και να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του σώματός μας. Κι όταν λέω όσο το δυνατόν περισσότερο δεν εννοώ να δίνουμε το 100% μας σε κάθε προπόνηση.

H Aναστασία Ομηρίδη σε ένα από τα ακροβατικά της

Όπως λέω στους μαθητές μου και στους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μου για personal training, καλό να χρησιμοποιούμε το 70-75% των αντοχών μας μέσα σε μια άσκηση, με σκοπό την καλυτέρευσή μας ως προς την φυσική μας κατάσταση (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία κλπ) και φυσικά την συνέχεια της άσκησης είτε σε επανάληψη, είτε σε διαφορετική μυική ομάδα. Με την πολύπλευρη συμμετρική γυμναστική αναφέρομαι στην εκγύμναση συνολικά όλων των μυικών ομάδων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το κάθε σώμα.

Η σωματική μας ευφυία αναπτύσσεται κυρίως εμπειρικά μέσω της επανάληψης. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας την ώρα που συμβαίνει, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε στο πλαίσιο της προσωπικής μας προπόνησης, αν γίνεται, μέχρι πού τραβάει ένα σημείο και άλλα…

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή… Το σώμα θυμάται και μας μιλάει, αρκεί να το ακούμε. Μέσω της επανάληψης έρχεται η καλυτέρευση κι η όξυνση της σωματικής μας αντίληψης.

Για να πετύχει αυτό το ακροβατικό, η Αναστασία έχει περάσει ώρες καλλιεργώντας την ευφυϊα του δικού της σώματος-τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, λέει η ίδια

Αναστασία Ομηρίδη είναι μέλος του team (και της οικογένειας) του Omiridis School, που ιδρύθηκε από τον θρυλικό γυμναστή, χορευτή και ακροβάτη με την ιδιαίτερη συνδυαστική του τεχνική Δημήτρη Ομηρίδη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr