Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ο σχεδιασμός της ΕΕ για τον εμβολιασμό πήγε... περίπατο - Απέλπιδες προσπάθειες να γυρίσει το παιχνίδι

Κοροναϊός : Ο σχεδιασμός της ΕΕ για τον εμβολιασμό πήγε… περίπατο – Απέλπιδες προσπάθειες να γυρίσει το παιχνίδι

«Αυτή είναι η πιο μεγάλη στιγμή της Ευρώπης» διατράνωνε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση όλων των πτυχών της πανδημίας. Μερικούς μήνες αργότερα, τα μεγάλα λόγια των 27 ηγετών έχουν πάει περίπατο

Απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στα εμβολιαστικά προγράμματα καταβάλλει τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας μέρα με τη μέρα να καταρρέει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτήσει.

«Αυτή είναι η πιο μεγάλη στιγμή της Ευρώπης» διατράνωνε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση όλων των πτυχών της πανδημίας. Μερικούς μήνες αργότερα, τα μεγάλα λόγια των 27 ηγετών έχουν πάει περίπατο με αποτέλεσμα τα μέτρα καταστολής της πανδημίας να φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως η πιο δραστική λύση, και με την επίτευξη του στόχου για ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να απομακρύνεται.

«Υπάρχουν δυσκολίες στις γραμμές παραγωγής και αυτό θα περιπλέξει τη διαδικασία» παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας στην ουσία «δύσκολη» την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η ΕΕ… θυμήθηκε να πιέσει τις εταιρείες

Στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της AstraZeneca για αισθητά μειωμένες παραδόσεις εμβολίων -σκεύασμα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας της, καθώς είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση- καθώς και των πρώτων ενδείξεων περί αυξημένης θνητότητας από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, η ΕΕ κάλεσε την εταιρεία για εξηγήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

«Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό,τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τις εξηγήσεις της εταιρείας μη ικανοποιητικές και παρέπεμψε σε νέα συζήτηση με στελέχη της, το βράδυ της Δευτέρας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί».

Σύμφωνα με το Politico, η εταιρεία, η οποία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αναπτύξει το εμβόλιο, επικαλέστηκε θέματα παραγωγής αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει ποια είναι αυτά. Όπως αναφέρει δε το δημοσίευμα, η δήλωση της Κυριακίδου υπονοούσε ότι η βρετανο-σουηδική εταιρεία πούλησε τις συμφωνηθείσες δόσεις αλλού.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται για τη στάση που κρατά όλο αυτό το διάστημα απέναντι στις φαρμακευτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο θα απαιτείται από τις εταιρείες να ενημερώνουν για ενδεχόμενες εξαγωγές εμβολίων. Μάλιστα, η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως δραστικό μέτρο απέναντι στους φόβους ότι οι κατασκευαστές δεν θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

«Θέλουμε σαφήνεια για τις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις εξαγωγές» τόνισε η Επίτροπος Υγείας.

«Στο μέλλον όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της covid-19 εντός της ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνουν από νωρίς όταν θέλουν να εξάγουν τα εμβόλια σε τρίτες χώρες» υποστήριξε η Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό «διαφανής μηχανισμός» για τις εξαγωγές των εμβολίων από την ΕΕ.

Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα

Κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico, το οποίο «βλέπει» ανοσία της αγέλης το… 2024 -εφόσον όμως διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού- ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έσπευσε να επισημάνει πως τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων.

«Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, το Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα, είτε από το Σύστημα Υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα και αν χρειαστεί περαιτέρω ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτή τη στιγμή από την Pfizer έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τις αναμενόμενες παραδόσεις. Έχουμε και τις παραδόσεις των υπόλοιπων εταιρειών. Όσα εμβόλια παραλάβουμε εμείς μπορούμε να προσαρμόζουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας» είπε.

Ερωτηθείς, δε, για το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει καλυφθεί ως το καλοκαίρι, εκτίμησε πως «θα έχουμε εμβολιάσει ειδικά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά θα έχουμε πετύχει να έχουμε εμβολιάσει κυρίως αυτούς που είναι πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτοι στον ιό».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024