Μεγαλώνει η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο από τη βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού - Πιο μολυσματική και πιο θανατηφόρα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου.

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού το οποίο έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας.

Ο εντοπισμός του νέου στελέχους στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ακόμα έναν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας μάλιστα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης ενώ δημιουργείται δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

Ο υπουργός τόνισε την σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση, γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Εφιάλτης πέρα από τα σύνορα

Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κοροναϊό είναι 30 έως 40 % υψηλότερο από το αρχικό ιό.

Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1.400 νεκρούς μόνο χθες, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες όχι μόνο να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και να αναλογιστούν τις συνέπειες κάθε επαφής με πιθανό κρούσμα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στη Βρετανία είναι αποτελεσματικά εναντίον και της βρετανικής μετάλλαξης.

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κοροναϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.

Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε επίσης: Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα κατά της νέας μετάλλαξης 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιάσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος Αυγούστου, όμως για την ώρα η διαδικασία προχωρά με ρυθμό χελώνας. Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί μόλις το 1,21% του πληθυσμού ενώ μεγάλα κέντρα έκλεισαν λόγω έλλειψης σκευασμάτων.

Προς το παρόν στη Γαλλία εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές άνω των 50 και ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Στην Πορτογαλλία, ουρά σχηματίζουν τα ασθενοφόρα μπροστά στo νοσοκομείο Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα.

Τουλάχιστον 10 οχήματα περίμεναν για ώρα μέχρι να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς.

Η χώρα της Ιβηρικής παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας με σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο χθες.

Από τις 15 Ιανουαρίου η Πορτογαλία ζει σε συνθήκες σκληρού lockdown, ενώ η κυβέρνηση έκλεισε προχθές όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δυο εβδομάδες.

Έρχονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Βρετανία

Οι Βρετανοί υπουργοί θα συζητήσουν τη Δευτέρα περαιτέρω ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών, μετέδωσε σήμερα το BBC, προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιωθεί από αυτούς που φτάνουν στη χώρα να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Βάσει των μέτρων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία απαγορεύονται τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, ενώ νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα αξιώνουν από τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα να έχουν ένα αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει πριν από την αναχώρησή τους, όπως και να μείνουν σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τους ταξιδιώτες να περνούν αυτήν την 10ήμερη περίοδο καραντίνας σε ξενοδοχείο για το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι, ως ένα μέσο να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων της καραντίνας, σύμφωνα με το BBC.

Οι τρεις μεταλλάξεις που απασχολούν τους λοιμωξιολόγους

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική, αλλά και από τη Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία.

«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι.

«Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα»  δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κοροναϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής, με αφορμή πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Λέστερ.

Κίνδυνος για νέο lockdown

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» δήλωσε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Γαργαλιάνος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων.

«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες Σάββατο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα πανδημίας και πολλαπλές μεταλλάξεις

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για το τρίτο κύμα πανδημίας και πιθανές νέες μεταλλάξεις του ιού, ενώ νέος πονοκέφαλος οι καθυστερήσεις της αποστολής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν δυο μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού που πιθανώς θα είναι και πιο μεταδοτικές.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες ότι «εκεί που αρχίσαμε να βλέπουμε φως στο τούνελ ξαφνικά όλα γυρνάνε μπούμερανγκ».

Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν σε τρία επίπεδα:

• Προωθούν μαζικά τεστ για να εντοπιστούν οι νέες μεταλλάξεις
• Προτρέπουν τον κόσμο να φορά ενισχυμένες χειρουργικές μάσκες
• Και τέλος, κλείνουν σύνορα απαγορεύοντας μη απαραίτητα ταξίδια με χώρες που έχουν έξαρση του ιού

Αυτό μάλιστα αποφάσισε χθες το Βέλγιο απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια από 27 Ιανουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr