Ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησαν με κοινή επιστολή τους τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις σχεδιασμένες ρυθμίσεις υπάρχουν περιορισμοί για το ρεπορτάζ και τους φωτορεπόρτερ. Έτσι, μεταξύ άλλων και με πρόσχημα την προστασία της σωματικής ακεραιότητας θα αποκλείονται οι φωτορεπόρτερ από τα γεγονότα και θα λαμβάνουν μόνο φιλτραρισμένη εικόνα των γεγονότων.

Πηγές, πάντως, του υπουργείου Προστασίας προχώρησαν σε διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας πως ο χώρος ασφαλείας για τους δημοσιογράφους θα δημιουργείται για τους ανθρώπους του Τύπου που αισθάνονται, τη δεδομένη χρονική στιγμή πως είναι ευάλωτοι στη βία των διαδηλωτών και θέλουν να βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον, απ’ όπου θα ενημερώνονται από τον αστυνομικό σύνδεσμο για τις εξελίξεις.

Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που δεν θεωρούν πως κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα θα έχουν πρόσβαση σ’ όλους τους χώρους του ρεπορτάζ, εν προκειμένω των διαδηλώσεων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ  εκ των προτέρων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr