Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζον Μπάιντεν ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Keystone XL που θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού, ένα σχέδιο που εδώ και μια δεκαετία προκαλούσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις αυτοχθόνων που ανησυχούσαν για τη γη τους.

Ο ημιτελής αγωγός, ο οποίος πρόκειται τώρα να διαλυθεί και να πουληθεί ως σκραπ από την κυβέρνηση της Αλμπέρτα και την εταιρεία TC Energy στις οποίες ανήκε, θα μετέφερε κάθε ημέρα 830.000 βαρέλια ακάθαρτου πετρελαίου από τις πετρελαιοφόρους άμμους του Καναδά, ένα πυκνό μείγμα άμμου, αργίλου, νερού, ασφάλτου και υδρογονανθράκων.

H παραγωγή πετρελαίου από τέτοιες πηγές απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και, σύμφωνα με τη Greenpeace, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το πετρέλαιο της Αλμπέρτα θα ήταν 30% υψηλότερες συγκριτικά με το πετρέλαιο συμβατικών πηγών.

Εναντίον του σχεδίου είχαν υποβληθεί αγωγές από τους ιδιοκτήτες εκτάσεων από τις οποίες θα διερχόταν ο αγωγός για τον φόβο διαρροών.

Ομάδες αυτοχθόνων στην Αλμπέρτα έχουν επίσης καταθέσει αγωγές για τα 15 προηγούμενα χρόνια εκμετάλλευσης της πετρελαιοφόρου άμμου για τα οποία δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ακυρώσει το σχέδιο για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, όμως ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναβίωσε το έργο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος πρόεδρος είχε συνταχθεί με την απόφαση Ομπάμα κατά του αγωγού και είχε δεσμευτεί να τον ακυρώσει τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

Επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μετά την απόσυρση που είχε αποφασίσει ο Τραμπ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr