Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπάιντεν ακυρώνει τον αμφιλεγόμενο αγωγό πετρελαίου Keystone XL

Ο Μπάιντεν ακυρώνει τον αμφιλεγόμενο αγωγό πετρελαίου Keystone XL

Εδώ και μια δεκαετία το σχέδιο προκαλούσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις αυτοχθόνων που ανησυχούσαν για τη γη τους.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζον Μπάιντεν ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Keystone XL που θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού, ένα σχέδιο που εδώ και μια δεκαετία προκαλούσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις αυτοχθόνων που ανησυχούσαν για τη γη τους.

Ο ημιτελής αγωγός, ο οποίος πρόκειται τώρα να διαλυθεί και να πουληθεί ως σκραπ από την κυβέρνηση της Αλμπέρτα και την εταιρεία TC Energy στις οποίες ανήκε, θα μετέφερε κάθε ημέρα 830.000 βαρέλια ακάθαρτου πετρελαίου από τις πετρελαιοφόρους άμμους του Καναδά, ένα πυκνό μείγμα άμμου, αργίλου, νερού, ασφάλτου και υδρογονανθράκων.

H παραγωγή πετρελαίου από τέτοιες πηγές απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και, σύμφωνα με τη Greenpeace, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το πετρέλαιο της Αλμπέρτα θα ήταν 30% υψηλότερες συγκριτικά με το πετρέλαιο συμβατικών πηγών.

Εναντίον του σχεδίου είχαν υποβληθεί αγωγές από τους ιδιοκτήτες εκτάσεων από τις οποίες θα διερχόταν ο αγωγός για τον φόβο διαρροών.

Ομάδες αυτοχθόνων στην Αλμπέρτα έχουν επίσης καταθέσει αγωγές για τα 15 προηγούμενα χρόνια εκμετάλλευσης της πετρελαιοφόρου άμμου για τα οποία δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ακυρώσει το σχέδιο για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, όμως ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναβίωσε το έργο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος πρόεδρος είχε συνταχθεί με την απόφαση Ομπάμα κατά του αγωγού και είχε δεσμευτεί να τον ακυρώσει τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

Επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μετά την απόσυρση που είχε αποφασίσει ο Τραμπ.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024