Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Σε 50 χώρες έχει πλέον εξαπλωθεί το στέλεχος της Βρετανίας

Κοροναϊός: Σε 50 χώρες έχει πλέον εξαπλωθεί το στέλεχος της Βρετανίας

«Τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης σημαίνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων στελεχών» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία έχει πλέον εξαπλωθεί σε 50 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, ενώ ένα διαφορετικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική ανιχνεύεται σε 20 χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ δηλώνει επίσης ανήσυχος για ένα τρίτο στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Βραζιλία και ανιχνεύτηκε την Κυριακή στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του οργανισμού, απαιτούνται μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κοροναϊός της Βραζιλίας καλύπτεται από τα σημερινά εμβόλια.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες για μετάλλαξη. Τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης σημαίνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων στελεχών» σημειώνει η ανακοίνωση.

Εργαστηριακά τεστ έχουν δείξει ότι η ηλικιακή κατανομή των ασθενών του βρετανικού στελέχους είναι παρόμοια με αυτή που καταγράφεται για τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο η ιχνηλάτηση των επαφών δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες και συνεχιζόμενες μελέτες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανό το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη χώρα» αναφέρει ο ΠΟΥ,

«Αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσο, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση» προσθέτει.

Η ανακοίνωση κλείνει με σύσταση προς τις κυβερνήσεις να επαγρυπνούν για την εμφάνιση νέων στελεχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024