Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης στην ΕΕ
Πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της συνόδου κορυφής της 21ης Ιανουαρίου.
Πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία επικαλείται το Politico, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για την ανάγκη «διευκόλυνσης της ελευθερίας στη μετακίνηση των ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19. «Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή στάση αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έτσι ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρεται στην ίδια επιστολή, όπου τονίζεται επίσης ότι «η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στο καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης αποτελεί, αντικειμενικά, μια θεμελιακή προτεραιότητα».
Όπως είναι γνωστό, το θέμα έχει τεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες από μια σειρά χώρες και αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου. Από τις πρώτες δε τοποθετήσεις και αντιδράσεις που υπήρξαν, έχει καταστεί σαφές ότι η διαδικασία μέχρι την υιοθέτηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, ακόμη και εάν γίνει καταρχήν αποδεκτό από τους ηγέτες των «27» ενδέχεται να είναι μακρά.
Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που προβλέπει και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επιστολή του. «Μπορεί να μοιάζει απλό, όμως η εμπειρία που έχουμε για τον χρόνο που απαιτήθηκε μέχρι την δημιουργία ενός ενιαίου Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) μας έδειξε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για ένα υψηλού επιπέδου συντονισμό στο σύνολο της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση αυτή», όπως χαρακτηριστικά γράφει.
Με το βλέμμα στην οικονομία και τον τουρισμό
«Προσβλέπω σε εσάς για να δώσετε την αναγκαία ώθηση σε αυτή την πρωτοβουλία», γράφει επίσης ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα πάντα με το Politico. Προσθέτει δε ότι ελπίζει «να επιτευχθεί γρήγορα κοινή θέση» ανάμεσα στους εταίρους αναφορικά με «το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τη μορφή και τη χρήση του», έτσι ώστε στη συνέχεια η πρωτοβουλία αυτή να προωθηθεί και διεθνώς.
Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει – έχοντας προφανώς το βλέμμα στραμμένο και στον κρίσιμο για την Ελλάδα (και πολλές χώρες) κλάδο του τουρισμού – «θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχείο που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα».
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442