Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια «μαγική» εκδήλωση για τα 100 χρόνια που οι άνθρωποι… κόβονται στα δύο

Μια «μαγική» εκδήλωση για τα 100 χρόνια που οι άνθρωποι… κόβονται στα δύο

Ένα από τα πιο διάσημα μαγικά τρικ στην ιστορία της ταχυδακτυλουργίας συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα έναν αιώνα ζωής

Το επόμενο σαββατοκύριακο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που ο άγγλος μάγος, Πέρσι Τόμας Τιμπλς, έκοψε μεθοδικά ένα σφραγισμένο ξύλινο κουτί. Μέσα του, βρισκόταν μια γυναίκα.

Το κόλπο έκοψε την ανάσα του κοινού του και σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα μαγικά τρικ σε όλο τον κόσμο, έχοντας πλέον αποδοθεί με κάθε πιθανό εργαλείο και… ποσότητα αίματος. Ένα πράγμα, όμως, μένει πάντα σταθερό: Ένας άνθρωπος κόβεται στα δύο και (σχεδόν) όλοι ενώνονται και πάλι ως δια… μαγείας.

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, το Magic Circle θα γιορτάσει την εκατοστή επέτειο από το πρώτο κόψιμο στα δύο: Ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο τόσο ιστορικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Νοέλ Μπρίτεν, όσο και το… τράβηγμα ενός λαγού από ένα καπέλο.


Το κόλπο έχει τη δική του «πλούσια και εντυπωσιακή» ιστορία, εξήγησε ο Μπρίτεν στον Guardian, αν και οι λόγοι για τους οποίους έγινε τόσο γρήγορα διάσημο μετά την πρώτη παρουσίασή του το 1921 ίσως δεν είναι οι… ευγενέστεροι. Οι σουφραζέτες ήταν το φλέγον ζήτημα εκείνης της εποχής και «για κάθε πρόσωπο που πίστευε ότι ήταν τέλειο που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, υπήρχαν άλλοι τόσοι που θεωρούσαν ότι ήταν εξαιρετικό που μια γυναίκα τοποθετούνταν σε ένα κουτί και κοβόταν στη μέση».

Το τρικ ήταν εφεύρεση του Τίμπλς, που εμφανιζόταν με το όνομα ΠΤ Σέλμπιτ και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Finsbury Park Empire στο βόρειο Λονδίνο στις 17 Ιανουαρίου του 1921.

Έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί από αμέτρητους μάγους και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Είναι μια πολύ απλή, ξεκάθαρη ιδέα και με την πρώτη ματιά φαίνεται αδύνατον», επισημαίνει ο Γουίλ Χιούστον, ο μάγος του τμήματος χειρουργικής του Imperial College. «Είναι ένα εκλεπτυσμένο εφέ με πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και επανεφεύρεσης».

Ο Χιούστον υποστηρίζει ότι στο αρχικό τρικ του Σέλμπιτ το κεφάλι και τα πόδια της βοηθού του δεν περίσσευαν από το κουτί, όπως είθισται πλέον. Το κόψιμο του κουτιού πραγματοποιήθηκε στ΄ αλήθεια με τη χρήση πριονιού και απαίτησε αρκετή ώρα. «Θα πρέπει να κράτησε αρκετά… υποπτεύομαι ότι το κοινό μπορούσε να παραμείνει συγκεντρωμένο σε ένα θέαμα για περισσότερη ώρα, εκείνη την εποχή».

Το Magic Circle πρόκειται να παρουσιάσει μια διαδικτυακή εκδήλωση για την ιστορία του τρικ, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν ιστορίες όπως η σοκαριστική εκπομπή του BBC το 1956, στην οποία ο Μεγάλος Σορκάρ έκοψε στα δύο μια νεαρή γυναίκα με ένα στρογγυλό πριόνι.

Το σόου μεταδιδόταν ζωντανά και είχε ξεφύγει εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλμπι να αποχαιρετίσει το κοινό του χωρίς πρώτα να μεταδοθούν εικόνες που να αποδεικνύουν ότι η γυναίκα ήταν καλά στην υγεία της. «Το τηλεφωνικό κέντρο «έσπασε» από κλήσεις ανθρώπων που πίστευαν ότι μόλις είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες μιας δολοφονίας», σημειώνει ο Μπρίτεν.

Σύμφωνα με τον Χιούστον, μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εκδοχές του κόλπου πραγματοποιήθηκε από τον Σάιμον Ντρέικ, στη βραδινή εκπομπή Secret Cabaret του Channel 4 στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος ο Ντρέικ είχε κοπεί στα δύο, από τον καβάλο μέχρι το στήθος του, από ανθρώπους με ιατρικές στολές. Δεν εμφανιζόταν να ξυπνά. «Είναι μια εικόνα που δεν μπορείς να ξεχάσεις», τονίζει ο Χιούστον στον Guardian.

Ο αμερικανός μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ θα ξεναγήσει τους θεατές στο μουσείο του στο Λας Βέγκας και θα μιλήσει για τη δική του απόδοση του τρικ που περιλαμβάνει τη χρήση ενός τεράστιου «φονικού πριονιού», το οποίο τον έκοψε όταν δεν κατάφερε να αποδράσει από το τραπέζι στο οποίο ήταν δεμένος.

Η Ναόμι Πάξτον, ακαδημαϊκός και ερμηνεύτρια και υπεύθυνη ισότητας και διαφορετικότητας του Magic Circle θα μιλήσει για τη σύνδεση του κόλπου με το κίνημα των σουφραζετών και θα αποκαλύψει την θρασύτατη πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Σέλμπιτ στην μάχιμη σουφραζέται Κρίσταμπελ Πάνκχερστ, για να συμμετέχει στο κόλπο.

Η πρόσκληση έφτασε αφού η Πάνχερστ είχε διαφημίσει σε εφημερίδα τις υπηρεσίες που προσέφερε και η πρόσκληση του Σέλμπιτ αποτελούσε επίδειξη τεράστιας ασέβειας. Φυσικά, η Πάνκχερστ αρνήθηκε.

Το ίδιο βράδυ, η Ντέμπι Μακγκί, σύντροφος του αείμνηστου Πολ Ντάνιελς τόσο στη ζωή όσο και στη σκηνή, θα θυμηθεί τις εμπειρίες της από τα χρόνια που… διαμελιζόταν συχνά. «Η Ντέμπι έχει κοπεί σε φέτες, σε κύβους, έχει αποτεφρωθεί, την έχουν λιώσει, την έχουν κόψει στα δύο και την έχουν αποκεφαλίσει πολύ περισσότερες φορές σε σχέση με τον μέσο όρο, οπότε έχει ωραίες ιστορίες να διηγηθεί», λέει ο Μπρίτεν.

Η εκδήλώση θα μεταδοθεί live από τη σελίδα του Magic Circle στο Facebook.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024