Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελίνα Μερκούρη: «Ακούστε και μένα τη θεατρίνα»

Μελίνα Μερκούρη: «Ακούστε και μένα τη θεατρίνα»

Θα σας ταξιδεύσω σήμερα μερικά χρόνια πίσω, τότε που άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση, στο έτος 1989 και θα σας περιγράψω ποια ήταν αντίδραση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε φαινόμενα τηλεοπτικής υπερέκθεσης

Θα σας ταξιδεύσω σήμερα μερικά χρόνια πίσω, τότε που άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση, στο έτος 1989 και θα σας περιγράψω ποια ήταν αντίδραση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε φαινόμενα τηλεοπτικής υπερέκθεσης. Τότε που διάφοροι πολιτικοί νόμιζαν πως το «κουτί» (όπως έλεγαν τότε την TV), ήταν ένα ασφαλές όχημα για την προβολή τους, για την επανεκλογή τους, για την αναγνωρισιμότητά τους και για την αύξηση της δημοφιλίας τους. Όπως συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, και με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υπερέκθεσης πολιτικών στην τηλεόραση χωρίς τις περισσότερες φορές να λένε τίποτα. Απλώς φλυαρούσαν…

«Ακούστε και μένα τη θεατρίνα», είχε πει τότε η αθάνατη Μελίνα Μερκούρη συμβουλεύοντας τους πολιτικούς ως άνθρωπος του θεάτρου και των προβολέων να μην εκτίθενται στην τηλεόραση εάν δεν έχουν τίποτα να πουν. Όσο λιγότερο εμφανίζονταν τόσο το καλύτερο….

Υπήρξαν στο παρελθόν αρχηγοί κομμάτων που επέβαλαν «απαγορευτικό» τηλεοπτικών εμφανίσεων σε βουλευτές που το παράκαναν με τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Απαγορευτικά που συνήθως δεν κρατούσαν για πολύ, αφού τα επέβαλαν ως ένα είδος τιμωρίας. Υπήρξαν πάλι κόμματα (στη δεκαετία του ΄80) που αυτά αποφάσιζαν ποιοι και πότε θα εμφανιστούν στην τηλεόραση. Ούτε αυτό κράτησε πολύ, αφού διαπιστώθηκε πως αυτός που κατάρτιζε τον κατάλογο εμφανίσεων μόνον τους πολιτικούς φίλους του έστελνε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Υπήρξαν τέλος κατά καιρούς τηλεοπτικά σεμινάρια για το πώς να εμφανίζονται τα στελέχη τους στην τηλεόραση. Τότε που κάθισαν στα θρανία οι βουλευτές και είχαν επιστρατευθεί επικοινωνιολόγοι (ντόπιοι και ξένοι) για να τους διδάξουν πως θα εμφανίζονται, πώς πρέπει να είναι ντυμένοι και το κυριότερο πώς να αποφεύγουν την τηλεόραση όταν δεν είχαν τίποτα να πουν. Καραδοκεί το λάθος, τους έλεγαν ή το χειρότερο να βγείτε εκτός γραμμής του κόμματος.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά και σας θυμίζω ιστορίες (ίσως διδακτικές) του παρελθόντος; Επειδή τα φαινόμενα της τηλεοπτικής υπερέκθεσης πολιτικών εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Είναι αυτοί οι πολιτικοί που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί από τη Μελίνα Μερκούρη.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024