Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Πρώτο τεστ μετά την έξοδο της Βρετανίας από τη ΕΕ

Brexit : Πρώτο τεστ μετά την έξοδο της Βρετανίας από τη ΕΕ

Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit είναι κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει να διαχειρισθεί και άλλα επείγοντα θέματα.

Είναι το πρώτο αληθινό τεστ μετά την έξοδό του από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση: το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπιστώσει από σήμερα αν η διέλευση των συνόρων γίνεται χωρίς εμπόδια, καθώς χιλιάδες φορτηγά αναμένεται να περάσουν τη Μάγχη έπειτα από ένα πολύ ήρεμο Σαββατοκύριακο.

Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit είναι κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει να διαχειρισθεί και άλλα επείγοντα θέματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από τον κοροναϊό, με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στην Ευρώπη, και από την οικονομική κρίση που τον συνοδεύει.

Το Brexit απειλεί επίσης την ενότητα του βασιλείου, καθώς η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ασκεί πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να της δώσει το δικαίωμα να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σε περίπτωση νίκης, υπόσχεται πως η Σκωτία, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει σε ποσοστό 62% εναντίον του Brexit, θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από την ΕΕ, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα συμμετοχής σ’ αυτή, έχει προς το παρόν αρχίσει χωρίς απρόοπτα.

Η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία εβδομάδα πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, επιτρέπει να αποφεύγονται τελωνειακοί δασμοί και ποσοστώσεις, για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι ότι θα προκαλούσαν χάος στα σύνορα.

Όμως η επαναφορά των τελωνειακών διατυπώσεων, που είχαν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση από σήμερα, που η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται με πλήρη ρυθμό.

Οι οδηγοί των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη, για να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο Κεντ, πρέπει να διαθέτουν άδεια, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά και αποδεικνύει πως έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τις διατυπώσεις που επιβάλλονται. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 300 στερλινών (334 ευρώ).

Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να φθάσουν στο Ντόβερ χωρίς την άδεια αυτή, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα μέσα στο λιμάνι και στα περίχωρά του.

Επίσης εκτιμά πως οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι έτοιμες για τους νέους κανονισμούς, όμως μέχρι και οι μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προβεί στις κινήσεις που είναι απαραίτητες για να εξάγουν προς την Ευρώπη.

Με στόχο να αποφευχθεί μια συμφόρηση, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για τεράστιους χώρους στάθμευσης και άδειες εισόδου στην περιφέρεια του Κεντ.

Ο Αλεξάντρου Ραρέτσι, ένας οδηγός φορτηγού προερχόμενος από τη Ρουμανία ο οποίος έφθασε το πρωί της Παρασκευής στο βρετανικό έδαφος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έκανε ένα «τελείως κανονικό» ταξίδι. Για την επιστροφή, αντιθέτως, έλεγε πως δεν είχε ακούσει ποτέ ότι χρειάζεται άδεια για να κυκλοφορήσει στο Κεντ.

Υποχρεωτικά τεστ

Οι νέες τελωνειακές διατυπώσεις προστίθενται στην υποχρέωση των οδηγών φορτηγών να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ για την Covid-19 το οποίο να έχει γίνει μέσα σε 72 ώρες πριν διασχίσουν τη Μάγχη, ένα μέτρο που επιβάλλεται από τη Γαλλία για να αποφύγει την εισαγωγή νέων κρουσμάτων.

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε το Σάββατο τη δημιουργία 20 νέων διαγνωστικών κέντρων στη χώρα στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και θα ακολουθήσουν και άλλα αυτή την εβδομάδα

«Αυτά τα νέα κέντρα, που βρίσκονται τόσο σε σταθμούς καυσίμων όσο και στις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν να μειωθούν οι καθυστερήσεις», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο στόχος είναι να μην επαναληφθούν οι σκηνές χάους που σημειώθηκαν γύρω στα Χριστούγεννα, όταν χιλιάδες φορτηγά είχαν αποκλεισθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το κλείσιμο των συνόρων που αποφασίσθηκε από τη Γαλλία εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων μιας μετάλλαξης του κοροναϊού.

Τα φορτηγά είχαν μπορέσει τελικά να αναχωρήσουν έπειτα από μια μαζική επιχείρηση πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι στρατιωτικοί.

Αντίθετα από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σταδιακά τους τελωνειακούς ελέγχους. Από τον Ιούλιο, οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν όλα τα εμπορεύματα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024