Η γοητεία του Bitcoin ξεθώριασε λίγο τη Δευτέρα με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να καταγράφει σημαντική μείωση μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που έστειλε την αξία του πάνω από τα 30.000 δολάρια.

Η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κατά 17%, η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Στις 15.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 31.227 δολάρια, σημαντικά κάτω από το ρεκόρ των 34.000 δολαρίων που πέτυχε την Κυριακή.

«Το σημερινό ξεπούλημα αποτελεί υπενθύμιση ότι πρόκειται για νέο περιουσιακό στοιχείο, άκρως ασταθές, το οποίο ακόμα δεν έχει βρει τη θέση του στην αγορά» σχολίασε στο Bloomberg ο Άντριαν Λόουκοκ, επικεφαλής του τμήματος προσωπικών επενδύσεων στην Willis Owen Ltd.

Σε ετήσια βάση η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 300%, καθώς το κρυπτονόμισμα γίνεται όλο πιο ελκυστικό για τους θεσμικούς επενδυτές.

Ένας άλλος λόγος που το Bitcoin αναδεικνύεται ως καλή επένδυση είναι η ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού, καθώς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την οικονομία με πακέτα στήριξης εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Το Bitcoin θεωρείται ανθεκτικό στις πληθωριστικές πιέσεις επειδή η προσφορά περιορίζεται από το σύστημα στις 21 εκατομμύρια μονάδες. Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως πρόκειται για φούσκα που αναπόφευκτα θα σκάσει.

Η χαμηλή τιμή του δολαρίου ίσως ήταν ένας ακόμα παράγοντας στη θεαματική πορεία του Bitcoin το τελευταίο διάστημα. Όπως επισήμανε ο Πολ Χίκλεϊ της Bespoke Investment Group, «η τελευταία φορά που το δολάριο είδε μεγαλύτερη πτώση ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Τότε ήταν που το Bitcoin άρχιζε να γίνεται τάση».