Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία : Μετά το αλαλούμ ανοίγουν μόνο Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Οι επιφυλάξεις όμως παραμένουν

Σχολεία : Μετά το αλαλούμ ανοίγουν μόνο Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Οι επιφυλάξεις όμως παραμένουν

Πριν τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία θα έκρινε την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, κυβερνητικά στελέχη έσπευδαν να προαναγγείλουν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων στα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

Αλαλούμ επικράτησε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία έκλεισαν ως μέρος των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού. Απο τη μία η κυβέρνηση έσπευδε να ανακοινώσει το άνοιγμά τους στις 11 Ιανουαρίου, από την άλλη λοιμωξιολόγοι και γιατροί μιλούσαν και μιλούν ακόμη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια τέτοια απόφαση την οποία κρίνουν πρόωρη, καθώς ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους ασφαλή στοιχεία για το «κόστος» των ρεβεγιόν στην πανδημία.

Η σημερινή λοιπόν απόφαση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για άνοιγμα κάποιων εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου προκάλεσε «μούδιασμα» και δυσπιστία για την ορθότητά της. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, η οποία αμέτρητες φορές στο παρελθόν έχει υπογραμμίσει -ακόμα και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- ότι ακούει και αποφασίζει βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, προχώρησε σε αποφάσεις πριν οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως και την έγκρισή τους, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και δίνει πάτημα σε όσους κάνουν λόγο για προβληματική διαχείριση της πανδημίας και αποφάσεις χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που η χώρα δίνει σκληρή «μάχη» με την πανδημία θα έπρεπε η κυβέρνηση να βοηθάει τους πολίτες και όχι να τους μπερδεύει περισσότερο, ανακοινώνοντας πράγματα που λίγες μέρες αργότερα διαψεύδονται ή αλλάζουν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σήμερα -και πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση κατά την οποία θα αποφασιζόταν το άνοιγμα ή όχι των σχολείων- Άκης Σκέρτσος και Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβαν να… μαζέψουν «τα σπασμένα» και να ρίξουν τις προσδοκίες για άνοιγμα όλων των βαθμίδων.

Το χρονικό… των κυβερνητικών ανακοινώσεων

Όλα ξεκίνησαν από τη «θυελλώδη» συνεδρίαση των ειδικών την περασμένη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, στην οποία οι λοιμωξιολόγοι όχι απλά δεν μπόρεσαν να συμπλεύσουν, αλλά δεν κατάφεραν καν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, να καταλήξουν σε δύο προτάσεις που θα έθεταν σε ψηφοφορία. Έτσι οι ειδικοί έδωσαν νέο ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, στις 2 Ιανουαρίου -και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεδρίαση, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως η χώρα μας επιστρέφει σε αυστηρό lockdown, ούτως ώστε «να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1».

Μια μέρα αργότερα και πάλι ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος της επιστροφής στο αυστηρό lockdown είναι να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Αντιδρούσαν οι επιστήμονες

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών που μεσολάβησαν από τη μια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων έως σήμερα, που πήραν την απόφασή τους, οι επιστήμονες δήλωναν με κάθε ευκαιρία που τους δινόταν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Μεταξύ αυτών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν είναι απόλυτο» αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Από την πλευρά του και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε πως εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, ως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, τότε θα «παγώσει» και η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1. Μάλιστα, η εν λόγω ημερομηνία έχει μεγάλη σημασία, αφού περίπου τότε αναμένεται να ξέρουμε τι κάναμε την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τα πεπραγμένα των γιορτών.

Ακόμα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα στο MEGA, πρότεινε σταδιακό άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε η ίδια, τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 15 ετών κολλάνε το ίδιο εύκολα όσο οι ενήλικες, ενώ γύρω από το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως το ζήτημα αποτελεί γρίφο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια.

«Θα πρέπει το υπουργείο να ανοίξει πρώτα τα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών και σιγά – σιγά να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, αφού γίνει έλεγχος στην περιοχή από την οποία προέρχονται τα παιδιά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, η μόνη επιλογή για να μην έχουμε ντόμινο κρουσμάτων, είναι το σταδιακό άνοιγμα τους» δήλωσε η κ. Λινού υπογραμμίζοντας ότι κάθε κίνηση για άνοιγμα των σχολείων ενέχει ρίσκο.

Πήραν αποστάσεις τα στελέχη της κυβέρνησης

Σήμερα, εν αναμονή της κρίσιμη συνεδρίασης τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν… να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πάρουν αποστάσεις από τα όσα δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις που έκαναν τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, για τα σχολεία σε σημερινές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν είναι τίποτα σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού τις επόμενες μέρες ενώ και ο Άκης Σκρέτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωνε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν».

Τελικά… άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου

Εν τέλει, μετά από συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε να εισηγηθούν στην κυβέρνηση άνοιγμα μόνο των  Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου. Η πρόταση υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι το κουδούνι για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα χτυπήσει την επόμενη Δευτέρα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου, μιας και σε περίπου 4 μήνες θα κληθούν να εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Όπως αναφέρει το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή του, «κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021.

Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Τα αυστηρά μέτρα

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

  •  για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα για τους εκπαιδευτικούς:

Πώς θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test οι εκπαιδευτικοί

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024