Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα τη νέα λίστα με τα μέρη που θα πάνε σε lockdown τύπου 4.

Στο επίπεδο lockdown τύπου τέσσερα αναμένεται να μπουν σήμερα κι άλλες περιοχές της Αγγλίας, καθώς η νέα μετάλλαξη έχει προκαλέσει ρεκόρ κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα τη νέα λίστα με τα μέρη που θα πάνε σε lockdown τύπου 4.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το αν θα θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα για εκατομμύρια ανθρώπους, είπε: «Ναι, φοβάμαι ότι θα πρέπει να το κάνω.

Μάλιστα σύμφωνα με την The Sun τα δύο τρίτα της χώρας θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη σκληρότερη βαθμίδα από σήμερα, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού σημείωσαν άνοδο σε 53.135 διαγνώσεις χθες.

Πάντως ο υπουργός ανέφερε στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο Good Morning Britain πως ένα lockdown σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται να είναι εκτός των σχεδίων της κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα θα έχουμε ρεκόρ θανάτων ακόμη και από το πρώτο κύμα

Από την πλευρά του ο Independent αναφέρει πως δεδομένης της πορείας του ιού, οι θάνατοι στην Αγγλία θα ξεπεράσουν ακόμη και το ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο πρώτο κύμα μέσα στον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα καθώς έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη σαρωτική επέλαση του δεύτερου κύματος πανδημίας, όπου σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Οι αρχηγοί της δημόσιας υγείας μίλησαν  για τους φόβους τους σχετικά με  μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid-19 που έχει φέρει το χάος Λονδίνο και στα κυρίως νοτιοανατολικά.

Τα άτομα που έχουν κολλήσει το νέο στέλεχος του ιού είναι 54% πιο πιθανό να το μεταδώσουν σε άλλους, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη της νόσου είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική του εμφάνιση προσθέτοντας πως μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα από την παλιά.

«Γι ‘αυτό όλοι πρέπει να δράσουμε σαν να έχουμε τον ίδιο τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Χάος στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα η σαρωτική εξάπλωση του ιού λυγίζει τα νοσοκομεία του Λονδίνου.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τις 20.000.

Το συγκεκριμένο αριθμητικό στοιχείο δείχνει ότι οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι περισσότεροι και από το πρώτο κύμα πανδημίας, τότε που το καταγεγραμμένο ρεκόρ έδειξε στις 12 Απριλίου 18.000, περίπου, εισαγωγές.

Το σύστημα υγείας στη Βρετανία βρίσκεται στα όριά του, καθώς -σύμφωνα με την ιστοσελίδα Health Service Journal, η πληρότητα στις εντατικές του Λονδίνου «αγγίζει» το 114%.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να μεταφέρουν ασθενείς με κοροναϊό από το Λονδίνο σε νοσοκομεία του Γιορκσάιρ, προκειμένου να τους αδειάσουν κλίνες και να τύχουν της καλύτερης περίθαλψης οι πολίτες που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το αδιέξοδο πρόδωσε η δραματική έκκληση των εργαζόμενων στις ΜΕΘ του Λονδίνου που ζήτησαν τη μεταφορά ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία του Γιορκσάιρ, περιοχή που βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο να στηθούν σκηνές πολέμου έξω από νοσοκομεία που ασφυκτιούν από ασθενείς με κοροναϊό.

Οι συγκεκριμένες σκηνές έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά το παρελθόν, για λόγους παροχής βοήθειας σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τρόμο πυροδοτεί, ακόμη, το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Αγγλίας αναφέρει πρόβλημα υπερπληρότητας.

Άρον άρον η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) της Βρετανίας έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες το «οκ» για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε αντίθεση με τον EMA που όπως αναφέρει δεν θα δώσει πράσινο φως πριν τον Γενάρη, καθώς η εταιρία δεν έχει υποβάλλει καν αίτηση.

Φαίνεται πως οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, την ώρα που εξαπλώνεται ταχύτατα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κοροναϊού με τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπλήρη, να οδήγησαν την «αυτόνομη» Βρετανία να κινήσει γρηγορότερα όλες τις διαδικασίες ώστε να έχει νωρίτερα στη διάθεση της το «ντόπιο» εμβόλιο.

Ωστόσο η έγκριση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε καθηγητές που θεωρούν πως είναι ένα κακό μήνυμα.

Αντιδράσεις από καθηγήτρια

«Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες αναφέρει από την πλευρά της η  Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», προσθέτει.

Πάντως, τώρα, με την έγκριση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Πόσες δόσεις εμβολίου αναμένει η Βρετανία

Ήδη η  Βρετανία έχει παραγγείλει από την AstraZeneca  100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, δίνοντας στο εμβόλιο της Οξφόρδης ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κοροναϊού  που ενέκριναν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές «MHRA», μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech.

Τρόμος από το «μαύρο» ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στη χώρα, καθώς ανακοινώθηκε μαύρο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 53.000.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν 53.135 νέες μολύνσεις, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο. Ο προηγούμενος χειρότερος ημερήσιος απολογισμός ήταν ο χθεσινός με 41.385 κρούσματα.

Καταγράφηκαν επίσης 414 θάνατοι που προέκυψαν μέσα σε 28 ημέρες από ένα θετικό τεστ Covid, σε σύγκριση με τους 357 τη Δευτέρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω Covid στη χώρα ανέβηκε στους 71.567.

«Πρωτοφανή τα επίπεδα λοιμώξεων»

Η ανώτερη ιατρική σύμβουλος του οργανισμού Δημόσια Υγείας Αγγλίας Δρ Σούζαν Χόπκινς δήλωσε: «Συνεχίζουμε να βλέπουμε πρωτοφανή επίπεδα λοιμώξεων COVID-19 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ιδίως καθώς τα νοσοκομεία μας είναι στο πιο ευάλωτο σημείο».

Η ίδια τόνισε πως ορισμένες από τις αυξήσεις στους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων αντικατοπτρίζουν καθυστερημένες εγγραφές σε απολογισμούς λόγω των Χριστουγέννων, ωστόσο τα στοιχεία αποτελούν «σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση μιας πραγματικής αύξησης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr