Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιβάλλον, Ισορροπία, Πολιτισμός

Περιβάλλον, Ισορροπία, Πολιτισμός

Μπορούμε να οραματιστούμε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα;

γράφει ο Πολυχρονόπουλος Αθανάσιος

Μπορούμε να οραματιστούμε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα; Να συνδέσουμε τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής σκέψης με τους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η Ευρώπη το 2019 στο περίφημο Green Deal; Τι μας διδάσκει η χρονιά που τόσο απότομα άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε την απλή μας καθημερινότητα, την οικονομία αλλά και το μέλλον μας και ποια παρακαταθήκη αφήνει ώστε η επόμενη να απαντήσει αποτελεσματικά στις αυξημένες προσδοκίες;

Αν κάτι ανέδειξε αυτή η κρίση είναι τη σημασία της προσαρμοστικότητας, της ευελιξίας αλλά και της υπεύθυνης ηγεσίας. Μιας ηγεσίας με όραμα και κίνητρο, με αξίες και ευαισθησίες. Και πάνω από όλα υπευθυνότητα. Αφήνοντας σταδιακά πίσω μας την έντονη ανησυχία για την ανθρώπινη ζωή, μετά την ομαλή και επιτυχή διείσδυση του εμβολίου στις κοινωνίες παγκοσμίως, η ευκαιρία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι να συν-διαμορφώσουν το νέο όραμα για τη χώρα μας, να εμπνεύσουν, να δώσουν κίνητρο.

Να μετουσιώσουν σε στρατηγική ανάπτυξης την ανάγκη για επανεκκίνηση και να αναδείξουν τη σημασία της χώρας μας στο νέο τοπίο που δημιουργείται παγκοσμίως. Στην Polyeco, είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα για την επόμενη χρονιά με επιμονή και όραμα. Για εμάς όμως, δεν μπορεί να υπάρχει όραμα χωρίς στρατηγική για τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Τη χρονιά που πέρασε, η Polyeco κατέγραψε ορισμένες πολύ σημαντικές επιτυχίες, στην Ελλάδα και τον κόσμο, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Αναλάβαμε την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και τη διαχείριση των πετρελαιοειδών αποβλήτων & ρυπασμένων εδαφών που προκλήθηκαν από το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ατύχημα της χρονιάς, στον Μαυρίκιο.

Συνεχίσαμε την επέκτασή μας στη Μέση Ανατολή, με τη δημιουργία σύγχρονης βιομηχανικής εγκατάστασης, προσφέροντας λύσεις ανακύκλωσης για τα επικίνδυνα ανόργανα βιομηχανικά απόβλητα στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, με τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας. Συνεχίσαμε την ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας, την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα και ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στην εκπαίδευση των κοινωνιών και των καταναλωτών, στοχεύοντας στη σταδιακή αλλά σταθερή αλλαγή φιλοσοφίας και εν τέλει συμπεριφοράς.

Κοιτώντας πίσω, είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ελληνική εταιρεία διεθνών προδιαγραφών, που πλέον συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο στο είδος της. Στόχος και δέσμευσή μας είναι η ανάπτυξη μέσα από τη συνεχή βελτίωση και προσφορά, μέσα από την καθημερινή επένδυση και εκπαίδευση σε πολυάριθμους τομείς αλλά, κυρίως, μέσα από μια ηθική επιχειρηματικότητα που παράλληλα με την οικονομική δραστηριότητα ενισχύει στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Οι βάσεις μας για τη νέα χρονιά είναι στέρεες. Η εξέλιξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του DNA μας, πάντα με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας, της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και τη χρήση της έρευνας και τεχνολογίας. Οι αρχές αυτές εξάλλου ήταν εκείνες που μας οδήγησαν στην αναγνώριση στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο.

Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το περιβάλλον, το Green Deal, θεωρούμε ότι θα επιταχύνει την αλλαγή της νοοτροπίας τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στο καταναλωτικό κοινό, υπογραμμίζοντας, με τις συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει, ότι η υπερβολή πάντα δημιουργεί διαστρεβλώσεις. Μας παραπέμπει, με τον τρόπο αυτόν, στην αρχαία ελληνική σκέψη του «παν μέτρον άριστον» και του «μηδέν άγαν», προτρέποντας στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου που ο άνθρωπος συνδέεται με το περιβάλλον και τη φύση.

Παράλληλα, βλέπουμε διαρκώς πως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν πλέον άμεσα τις οικονομίες των χωρών. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, η δική μας φιλοδοξία είναι να είμαστε ο οργανισμός που θα μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Στην προσπάθειά μας για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει ο πολιτισμός, καθώς συνδέουμε τη Σύγχρονη Τέχνη με το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, μέσα από τις δράσεις της Polyeco Contemporary Art Initiative, του πολιτιστικού οργανισμού που ιδρύσαμε το 2014, «χρησιμοποιούμε» τη σύγχρονη τέχνη, και κυρίως τη βιντεοτέχνη, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πολιτιστικό εγχείρημα, που έχει διακριθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και που παράλληλα «συνομιλεί» και με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζοντας στην εκπαίδευση και την αφύπνιση των πολιτών αναφορικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Για εμάς η οικονομική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την ευθύνη απέναντι στο Περιβάλλον, που αποτελεί την ίδια τη φύση των εργασιών μας. Βρισκόμαστε ήδη στο «σημείο 0» σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Η σωστή ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται η κατάκτηση της φύσης αλλά η διαβίωση μέσα σε αυτήν.

Το όραμά μας στην Polyeco περιλαμβάνει ένα μέλλον όπου η υγιής και αειφόρος επιχειρηματικότητα θα συμπορεύεται με την πράσινη ανάπτυξη και την πολιτιστική εξέλιξη, και αυτό θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και εξέλιξης προς την ημέρα όπου τα απόβλητα θα έχουν θέση μόνο στα μουσεία φυσικής ιστορίας.

Ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος είναι Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ανάπτυξης της Polyeco SA.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024