Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία θαύματα αναζητούν... μάγο: Τι είναι ο χρυσός, το λιβάνι και η σμύρνα για την Ελλάδα το 2021

Τρία θαύματα αναζητούν… μάγο: Τι είναι ο χρυσός, το λιβάνι και η σμύρνα για την Ελλάδα το 2021

Η Ελλάδα, λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις n Τι περιμένουν οι Ελληνες από τη διεθνή κοινότητα

Τρία… θαύματα, όσα και τα δώρα που έφεραν οι Τρεις Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό, αναζητά η κυβέρνηση, αλλά και όλη η Ελλάδα μέσα στο 2021.

Κι αν ο χρυσός, η σμύρνα και το λιβάνι εκείνη την εποχή είχαν συγκεκριμένους συμβολισμούς, κι ενδεχομένως, καμιά πρακτική αξία, σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης που περνά η Ελλάδα, τα τρία δώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Θα έλεγε κανείς ότι ο χρυσός που έφερε ο Μελχιόρ στον Χριστό, σήμερα είναι το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λιβάνι που προσέφερε ο Γασπάρ θα μπορούσε να είναι σήμερα το σωτήριο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα.

Η δε σμύρνα ή μύρο θα ταίριαζε καλύτερα στο… αμερικανικό άρωμα αλλαγής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά αλύπητα, ενώ ένα νέο, τρίτο κύμα μέσα στον Ιανουάριο, φαντάζει τρομακτικό.

Την ίδια στιγμή, και παρότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα ταμεία και μοιράζει… χρυσό στους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση κλάδους, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή.

Και στο δυστοπικό αυτό σκηνικό προστίθενται τα εθνικά θέματα, οι τουρκικές προκλήσεις και οι αγωνίες μιας μόνιμης εξ ανατολών απειλής που φοβίζει περισσότερο από ποτέ.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα δώρα που περιμένουν οι Ελληνες από τους σύγχρονους «μάγους» της διεθνούς κοινότητας.

Λιβάνι – εμβόλιο

Ο Γασπάρ έφερε στον Ιησού το λιβάνι, σύμβολο θείας καταγωγής. Στην Παλαιά Διαθήκη θεωρείται σπουδαίο υλικό, αντίστοιχο του χρυσού. Το άρωμά του φέρνει αγαλλίαση, κατάνυξη, μια αίσθηση… σωτηρίας της ψυχής και του σώματος.

Κάπως έτσι περιμένουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είτε είναι της Pfizer, είτε της Moderna είτε της AstraZeneca ή ακόμη και το ρωσικό, όλοι ελπίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα απελευθερωθούν από τα δεσμά του φονικού ιού.

Με πάνω από 1,7 εκατ. νεκρούς σε όλο τον κόσμο, και με την Ελλάδα να βιώνει τραγικές καταστάσεις, με περισσότερα από 4.000 θύματα του κορωνοϊού, το εμβόλιο φαντάζει ως το σπουδαιότερο δώρο από τα τρία. Ενα πραγματικό θαύμα που θα μας δώσει τις ζωές μας πίσω, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Σε λίγα 24ωρα και στη χώρα μας θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα έχει δημιουργηθεί η ανοσία του πληθυσμού που μπορεί να σπάσει τα δεσμά της πανδημίας. Εκτός κι αν οι μεταλλάξεις του ιού προκαλέσουν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις που θα χρειαστούν νέα… θαύματα.

Χρυσός – Ταμείο Ανάκαμψης

Κι αν η πανδημία προκαλεί τρόμο στον πληθυσμό, αγωνία επικρατεί για την επόμενη ημέρα. Τι θα μείνει από μια οικονομία, η οποία μόλις πέρασε τον κάβο των Μνημονίων βρέθηκε μπροστά στα lockdowns; Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε επίπεδα δημοσιονομικής κανονικότητας; Και πώς θα ξεπεράσουν χιλιάδες Ελληνες τα άδεια ταμεία, τις άδειες τσέπες, τον διαλυμένο τουρισμό, την αναστολή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών;

Η χώρα περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν τα 40 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα ΚΑΠ.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων. Η αλλαγή του οικονομικού – αναπτυξιακού μοντέλου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ αν θέλει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της μόλις ξεπεραστεί η πανδημία.

Τα λεφτά από την Ευρώπη μοιάζουν με πραγματικό χρυσό, που ωστόσο θα επιβεβαιώσει το ρητό «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», αν η πολιτεία δεν καταφέρει να εκμεταλλευτεί το Ταμείο για την ανάκαμψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και για την προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σμύρνα – αμερικανική παρέμβαση

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα ο μάγος Βαλτάσαρ που έφερε σμύρνα στον νεογέννητο Χριστό. Μόνο που εκείνο το δώρο, το μύρο, συμβόλιζε το θείο δράμα που θα περνούσε μετά από χρόνια ο Θεάνθρωπος. Σήμερα, η Ελλάδα περιμένει από τη νέα αμερικανική ηγεσία ένα δώρο στα εθνικά θέματα.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να συνετίσει τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν, φοβούμενη ότι ο Σουλτάνος θα τραβήξει το… όπλο του Μεταναστευτικού.

Μόνη ελπίδα για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας. Οι πρώτες κυρώσεις για τους S-400 γεννούν ελπίδες ότι ο Μπάιντεν θα λειτουργήσει τουλάχιστον ισορροπητικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με τον ελληνικό λαό, μετά την πανδημία και τα οικονομικά του, να φοβάται πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία, ένα αμερικανικό… δώρο θα ήταν να τραβήξει το αφτί του Ερντογάν ο νέος πρόεδρος. Μόνο με αμερικανική παρέμβαση θα μπορούσαν να τερματιστούν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η de facto διχοτόμηση της Κύπρου και βεβαίως το «γκριζάρισμα» ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, που αποτελεί casus belli για την Ελλάδα.

Αν κάποιοι δεν πιστεύουν στο θαύμα των Χριστουγέννων. Αν πολλοί φοβούνται ότι ο… Θεός μάς έχει εγκαταλείψει, σίγουρα δεν θα περιμένουν τους μάγους με τα δώρα να έρθουν στα μέρη μας.

Αν, όμως, το πνεύμα των εορτών διαλύει έστω και λίγο τη «μαυρίλα» των προβλημάτων, τότε μπορεί να περιμένει η χώρα με αισιοδοξία τη νέα χρονιά.

Κι όπως έγραψε ο μεγάλος έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/

να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος/

λίγο φαΐ, λίγο κρασί/

Χριστούγεννα κι Ανάσταση.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024