Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κουβανέζικο 8 στις αναχαιτίσεις

Το κουβανέζικο 8 στις αναχαιτίσεις

H καθημερινή ζωή των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας

Εκεί όπου η ανδρελανίνη κτυπά κόκκινο, τα 15.000 πόδια πάνω από τα σύννεφα, στους ουρανούς του Αιγαίου, όπου εδώ και χρόνια οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν τους εναέριους εισβολείς. Πάντοτε με επιτυχία και με επικίνδυνους ελιγμούς ώστε να πάρουν το πλεονέκτημα στις εικονικές αερομαχίες. Τέτοιους ελιγμούς, συνήθως τους βλέπουμε σε… αεροπορικές επιδείξεις (air shows), τόσο δύσκολοι και επικίνδυνοι είναι.

Αλλά για τους χειριστές των μαχητικών F-16, Mirage και Phantom (F-4) είναι τις περισσότερες φορές καθημερινώς τρόπος επιβολής των δικών τους όρων στον ουρανό του Αιγαίου. Όπως συνέβη την Τετάρτη, όταν κυνήγησαν τέσσερα τουρκικά F-16 που έκαναν υπέρπτηση πάνω από την νησίδα Ανθρωποφάγοι σε ύψος 10.000 ποδών.

Ίσως στους περισσότεροι από εμάς να είναι άγνωστοι οι όροι «barrel roll» ή «κουβανέζικο 8 (vertical cuban eight)», ή «τετράφυλλο», ή ακόμα «σπειροειδής βύθιση» και «στροφή του γερακιού», αλλά πρόκειται για τους κωδικούς επικίνδυνων ελιγμών που χρησιμοποιούν οι καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι μας είτε σε ασκήσεις, είτε σε επιδείξεις (όπως αυτές που γίνονται από τον ομάδα «Ζευς»), είτε το συνηθέστερο στις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων και στις εικονικές αερομαχίες. Πολλές φορές στο κυνήγι των τούρκων εισβολέων η ταχύτητα των F-16 φτάνει τα 0,94 Mach (ή τα ξεπερνά) ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024